Bolo de iogurte
... czyli portugalskie ciasto jogurtowe . Znalazłam je u Agnieszki - jest lekkie , o delikatnym maślanym smaku , trochę jak biszkopt . Szybko się je robi , jeszcze szybciej zjada ;-)
Składniki :
- 3 jajka
- 180 g cukru
- 125 g jogurtu naturalnego ( dałam bałkański )
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( u mnie aromat waniliowy )
- 50 g masła ( bardzo miękkiego lub roztopionego )
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrem na jasnokremową masę . Dodać masło , jogurt i ekstrakt waniliowy nadal ubijając . Na niskich obrotach miksera dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .
Ciasto przelać do natłuszczonej formy i piec przez około 40-45 minut ( u mnie potrzebowało 60 minut ) lub do suchego patyczka .