Bolo de caco – przepis

Chlebek bolo de caco jest chyba najpopularniejszą przekąską na Maderze, można znaleźć go niemalże wszędzie! Serwują go w restauracjach, barach i na przydrożnych straganach. Jest to bardzo proste pieczywo składające się z podstawowych składników, czyli mąki wody i drożdży jest również wersja na zakwasie pszennym i z dodatkiem słodkich ziemniaków. Bolo de caco wypiekane są na bazaltowych kamieniach lub dużych rozgrzanych blachach, zawsze podawane są na ciepło. Upieczony i przekrojony chlebek smarowany jest masłem czosnkowym z dodatkiem natki pietruszki to podstawowa wersja, ale nie jedyna. Bolo de caco serwuje się z kiełbasą chorizo, salami lub serem można spotkać również bardzo bogatą wersję z warzywami, pieczonym mięsem lub rybą z dodatkiem przeróżnych sosów, kanapka taka przypomina pitę lub burgery. Dziś zapraszam na wersję podstawową podaną z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Chlebek można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać go i wypełnić ulubionymi dodatkami.

Bolo de caco - przepis Zdjęcie - Bolo de caco – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 500 g mąki pszennej
  • 260 ml wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na masłoczosnkowe

  • 100 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • sól do smaku

Instrukcje

  1. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać sól
  2. Do letniej wody dodać drożdże i wymieszać do rozpuszczenia się ich, a następnie dodać do mąki, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto
  3. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę
  4. Po tym czasie wyjąć ciasto z miski i podzielić na równe część, wielkość zależy jak duże chlebki chcecie uzyskać, ja przygotowałam bolo de caco o wadze około 78 g
  5. Z odmierzonych porcji uformować kulki, które następnie należy rozwałkować na placuszki o grubości około 5 mm
  6. Placuszki ułożyć na posypanym mąką blacie, wierzch również posypać, placuszki trzeba przykryć folią spożywczą, aby nie obsychały i nie pękały z wierzchu, pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia, czas zależy od temperatury otoczenia, chlebki powinny podrosnąć przed pieczeniem
  7. Rozgrzać suchą patelnię, wyrośnięty chlebek delikatnie przenieść na patelnię, piec na średnim ogniu kilka minut z każdej strony , chlebek powinien zarumienić się i delikatnie urosnąć
  8. Po upieczeniu chlebek utrzymujemy w cieple do chwili podania/upieczenia pozostałych
  9. Ciepły/gorący rozkrawamy na pół i smarujemy przygotowanym masłem
  10. Jeśli chleb przestygł zbyt mocno po posmarowaniu masłem należy podgrzać go układając na rozgrzanej i suchej patelni (masłem do dołu) i podgrzać przez chwilę
  11. Gorące kanapki można również przygotowywać w opiekaczu, grillu lub tosterze
  12. Jeśli chcecie przygotować bogatsza wersję bolo de caco, należy na początku posmarować wnętrze masłem, nałożyć ser, i dodatki, dwie część złożyć razem i zapiec do rozpuszczenia się sera
  13. Niewykorzystany, zimny chleb przechowujemy szczelnie owinięty lub zamknięty w pojemniku do dnia następnego
  14. Smacznego!

 

Zdjęcie - Bolo de caco – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Bolo de caco – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Bolo de caco – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Bolo de caco – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

La ensaimada de Mallorca - drożdżówki z Majorki
3

La ensaimada de Mallorca - dro…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Paella z chorizo i krewetkami
1

Paella z chorizo i krewetkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kalmary w cieście winnym

Kalmary w cieście winnym

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Gniazdka - pieczone pączki hiszpańskie
1

Gniazdka - pieczone pączki his…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Croquetas
1

Croquetas

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Łosoś smażony ze szparagami i suszonymi pomidorami
1

Łosoś smażony ze szparagami i…

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Churros- hiszpańskie pączki
1

Churros- hiszpańskie pączki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Churros
2

Churros

food² food²
Food Square

Polvorones del Espíritu Santo - hiszpańskie polworony Ducha Świętego
1

Polvorones del Espíritu Santo…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Hiszpańskie krokiety z szynką serrano / croquetas de jamón

Hiszpańskie krokiety z szynką…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Klopsiki hiszpańskie na potrawce z cukinią
2

Klopsiki hiszpańskie na potraw…

Dzi Dzi
karmelowy