Bogracz

Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smakowita Pajda urzekla mnie na tyle, że postanowiłem zrobić jeszcze jeden przepis z jej użyciem. Wybór padł na kuchnię węgierską gdzie smalec jest najczęściej używanym tłuszczem. Bogracz oryginalnie przygotowuje się w zawieszonym nad paleniskiem kociołku od którego potrawa bierze swoją nazwę ale przygotowany w pełnej cywilizacyjnych udogodnień kuchni przeciętnego Kowalskiego będzie równie pyszny. Przy smażeniu mięsa nie należy zbytnio obniżać temperatury patelni dlatego najlepiej smażyć mięso na 2-3 porcje, zachowa wtedy więcej soków. Możemy doprawić zupę również kminkiem, który osobiście pomijam ze względu na animozje między nami. Pod koniec można doprawić również płatkami chili lub ostrą papryką.

  • 1kg mięsa wołowego
  • 1 opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami
  • 5 cebul
  • 4 papryki zielone
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1,5l bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • odrobina mąki pszennej
  • sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tniemy na niewielkie kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Paprykę. marchew, pietruszkę tniemy na niewielkie kawałki.


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu, wrzucamy mięso, lekko oprószone mąką. Smażymy aż mięso będzie brązowe i zaczyna puszczać soki. Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka.


Rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy cebulę i smażymy do zbrązowienia. Zestawiamy z ognia i po chwili dodajemy słodką paprykę. Mieszamy dokładnie i przekładamy całość do garnka.


Dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wrzucamy marchew, pietruszkę oraz papryki. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy około 10 minut. Przekładamy do garnka.


Wszystkie podsmażone warzywa i mięso zalewamy gorącym bulionem i wstawiamy na średni ogień. Gotujemy przez dwie godziny, gulasz powinien lekko perkotać, co jakiś czas uzupełniamy wodą.


Po dwóch godzinach dodajemy pomidory i gotujemy kolejną godzinę lub do momentu aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie zdejmujemy z ognia.


Aby zagęścić gulasz możemy dodać roztwór z 1 łyżki mąki oraz zimnej wody.


Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.






Przepisy z tych kategorii

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i kolendrą
2

Zupa pomidorowa z mlekiem koko…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Krem z kalafiora i ziemniaków

Krem z kalafiora i ziemniaków

figmara figmara
figowe smaki

Kapuśniak z kapusty pekińskiej
1

Kapuśniak z kapusty pekińskiej

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa

Patrycja Patrycja
Simply Food

Zupa z dyni i soczewicy
1

Zupa z dyni i soczewicy

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Krem czosnkowy z grillowanym kurczakiem i grzankami
1

Krem czosnkowy z grillowanym k…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Zupa z bobem, cukrowym groszkiem i miętą
1

Zupa z bobem, cukrowym groszki…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Zupa wiśniowa z kluskami kładzionymi
1

Zupa wiśniowa z kluskami kładz…

figmara figmara
figowe smaki

Krem z bakłażana i pomidorów
2

Krem z bakłażana i pomidorów

figmara figmara
figowe smaki

Zupa koperkowa z lanymi kluskami
2

Zupa koperkowa z lanymi kluska…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z kalafiorem i ryżem
1

Zupa z kalafiorem i ryżem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku