Bogracz

Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smakowita Pajda urzekla mnie na tyle, że postanowiłem zrobić jeszcze jeden przepis z jej użyciem. Wybór padł na kuchnię węgierską gdzie smalec jest najczęściej używanym tłuszczem. Bogracz oryginalnie przygotowuje się w zawieszonym nad paleniskiem kociołku od którego potrawa bierze swoją nazwę ale przygotowany w pełnej cywilizacyjnych udogodnień kuchni przeciętnego Kowalskiego będzie równie pyszny. Przy smażeniu mięsa nie należy zbytnio obniżać temperatury patelni dlatego najlepiej smażyć mięso na 2-3 porcje, zachowa wtedy więcej soków. Możemy doprawić zupę również kminkiem, który osobiście pomijam ze względu na animozje między nami. Pod koniec można doprawić również płatkami chili lub ostrą papryką.

  • 1kg mięsa wołowego
  • 1 opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami
  • 5 cebul
  • 4 papryki zielone
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1,5l bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • odrobina mąki pszennej
  • sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tniemy na niewielkie kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Paprykę. marchew, pietruszkę tniemy na niewielkie kawałki.


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu, wrzucamy mięso, lekko oprószone mąką. Smażymy aż mięso będzie brązowe i zaczyna puszczać soki. Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka.


Rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy cebulę i smażymy do zbrązowienia. Zestawiamy z ognia i po chwili dodajemy słodką paprykę. Mieszamy dokładnie i przekładamy całość do garnka.


Dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wrzucamy marchew, pietruszkę oraz papryki. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy około 10 minut. Przekładamy do garnka.


Wszystkie podsmażone warzywa i mięso zalewamy gorącym bulionem i wstawiamy na średni ogień. Gotujemy przez dwie godziny, gulasz powinien lekko perkotać, co jakiś czas uzupełniamy wodą.


Po dwóch godzinach dodajemy pomidory i gotujemy kolejną godzinę lub do momentu aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie zdejmujemy z ognia.


Aby zagęścić gulasz możemy dodać roztwór z 1 łyżki mąki oraz zimnej wody.


Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.






Przepisy z tych kategorii

Langosz
1

Langosz

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Pogacze – węgierska przekąska do piwa
2

Pogacze – węgierska przekąska…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Węgierska zupa  gulaszowa
5

Węgierska zupa gulaszowa

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Langosz- węgierski fast food
2

Langosz- węgierski fast food

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Gulasz węgierski
1

Gulasz węgierski

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato
1

Leczo z kiełbasą lekko pikantn…

ekspansjasmaku ekspansjasmaku
ekspansja-smaku

Przepisy z tych kategorii

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa
1

Gulyásleves - węgierska zupa g…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Tort węgierski czekoladowo-wiśniowy dla NieAlergika
1

Tort węgierski czekoladowo-wiś…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa z wołowiną i zacierkami
2

Gulyásleves - węgierska zupa g…

food² food²
Food Square

Fasola Jaś z suszonymi śliwkami

Fasola Jaś z suszonymi śliwkam…

figmara figmara
figowe smaki

Gulasz węgierski
4

Gulasz węgierski

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową
5

Węgierski paprykarz z polędwic…

Dzi Dzi
karmelowy