Bogracz

Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smakowita Pajda urzekla mnie na tyle, że postanowiłem zrobić jeszcze jeden przepis z jej użyciem. Wybór padł na kuchnię węgierską gdzie smalec jest najczęściej używanym tłuszczem. Bogracz oryginalnie przygotowuje się w zawieszonym nad paleniskiem kociołku od którego potrawa bierze swoją nazwę ale przygotowany w pełnej cywilizacyjnych udogodnień kuchni przeciętnego Kowalskiego będzie równie pyszny. Przy smażeniu mięsa nie należy zbytnio obniżać temperatury patelni dlatego najlepiej smażyć mięso na 2-3 porcje, zachowa wtedy więcej soków. Możemy doprawić zupę również kminkiem, który osobiście pomijam ze względu na animozje między nami. Pod koniec można doprawić również płatkami chili lub ostrą papryką.

  • 1kg mięsa wołowego
  • 1 opakowanie Smakowitej Pajdy z ziołami
  • 5 cebul
  • 4 papryki zielone
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1,5l bulionu wołowego
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • odrobina mąki pszennej
  • sól, pieprz

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i tniemy na niewielkie kawałki. Cebulę siekamy w piórka. Paprykę. marchew, pietruszkę tniemy na niewielkie kawałki.


Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę smalcu, wrzucamy mięso, lekko oprószone mąką. Smażymy aż mięso będzie brązowe i zaczyna puszczać soki. Przekładamy zawartość patelni do dużego garnka.


Rozgrzewamy kolejną łyżkę smalcu. Wrzucamy cebulę i smażymy do zbrązowienia. Zestawiamy z ognia i po chwili dodajemy słodką paprykę. Mieszamy dokładnie i przekładamy całość do garnka.


Dodajemy kolejną łyżkę smalcu, wrzucamy marchew, pietruszkę oraz papryki. Dodajemy wyciśnięty czosnek i smażymy około 10 minut. Przekładamy do garnka.


Wszystkie podsmażone warzywa i mięso zalewamy gorącym bulionem i wstawiamy na średni ogień. Gotujemy przez dwie godziny, gulasz powinien lekko perkotać, co jakiś czas uzupełniamy wodą.


Po dwóch godzinach dodajemy pomidory i gotujemy kolejną godzinę lub do momentu aż mięso będzie miękkie. Na 15 minut przed końcem dodajemy pokrojone w małą kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą miękkie zdejmujemy z ognia.


Aby zagęścić gulasz możemy dodać roztwór z 1 łyżki mąki oraz zimnej wody.


Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bogracz - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.






Przepisy z tych kategorii

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa marchewkowa z miski szczęścia

Zupa marchewkowa z miski szczę…

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Rozgrzewający krem z marchewki z imbirem, pomarańczą i mleczkiem kokosowym
2

Rozgrzewający krem z marchewki…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Beti Beti
kruche babeczki

Zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym i kolendrą
2

Zupa pomidorowa z mlekiem koko…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

Przepisy z tych kategorii

Szwedzkie klopsiki - kottbullar
1

Szwedzkie klopsiki - kottbulla…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sałatka ze stekiem, dynią piżmową i kozim serem

Sałatka ze stekiem, dynią piżm…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pielmieni. Klasyka kuchni rosyjskiej na jesień i nie tylko…
3

Pielmieni. Klasyka kuchni rosy…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sfiha- libańskie pierożki

Sfiha- libańskie pierożki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Sznycel wołowy z cebulką
1

Sznycel wołowy z cebulką

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Zrazy z cielęciny z kremową kaszą pęczak i grzybami
1

Zrazy z cielęciny z kremową ka…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj