Boeuf Stroganow


Popularny Beouf Stroganow, czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych. Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego mięsa - rostbefu. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad. Zawsze podaję go z kromka dobrego, świeżego chleba, który maczam w gulaszu. Pycha!

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BOEUF STROGANOW (3 porcje)

Składniki :
500 g rostbefu
800 ml bulionu wołowego
1 cebula
300 g małych pieczarek
3 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz olej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić Boeuf Stroganow : Mięso pokroić wzdłuż ścięgien na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć razem aż pieczarki przestaną być surowe a większość wody, którą puszczą odparuje. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso, oprószyć pieprzem, dodać słodką i ostra paprykę. Smażyć krótko na dużym ogniu, aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać je do garnka. Całość zalać ciepłym bulionem, dodać przecier pomidorowy i dużą szczyptę soli, wymieszać. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już kruche, dodać pokrojone w grubsze plastry ogórki kiszone i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Na koniec stragonow zagęścić : do szklanki wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać kilka łyżek zimnej wody, dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Miksturę wlać do gotującego się stragonowa jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem, ściągnąć z palnika.

Przepisy z tych kategorii

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Krem z kalafiora
1

Krem z kalafiora

Asik Asik
Moja kraina smaków

Zupa z grzybów leśnych
4

Zupa z grzybów leśnych

napiecyku napiecyku
napiecyku

Gulasz z selerem naciowym, fasolką i chorizo
1

Gulasz z selerem naciowym, fas…

Beti Beti
kruche babeczki

Potrawka z fasolką i warzywami
1

Potrawka z fasolką i warzywami

napiecyku napiecyku
napiecyku

A’la Strogonow
1

A’la Strogonow

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Kakao z piankami
3

Kakao z piankami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chili con carne
1

Chili con carne

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Krem z jabłek i brukselki
1

Krem z jabłek i brukselki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gulasz ziemniaczany
2

Gulasz ziemniaczany

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zimowa herbata z rumem
1

Zimowa herbata z rumem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Rozgrzewająca herbata z czerwonym winem
1

Rozgrzewająca herbata z czerwo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj