Boeuf Stroganow


Popularny Beouf Stroganow, czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych. Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego mięsa - rostbefu. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad. Zawsze podaję go z kromka dobrego, świeżego chleba, który maczam w gulaszu. Pycha!

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BOEUF STROGANOW (3 porcje)

Składniki :
500 g rostbefu
800 ml bulionu wołowego
1 cebula
300 g małych pieczarek
3 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz olej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić Boeuf Stroganow : Mięso pokroić wzdłuż ścięgien na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć razem aż pieczarki przestaną być surowe a większość wody, którą puszczą odparuje. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso, oprószyć pieprzem, dodać słodką i ostra paprykę. Smażyć krótko na dużym ogniu, aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać je do garnka. Całość zalać ciepłym bulionem, dodać przecier pomidorowy i dużą szczyptę soli, wymieszać. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już kruche, dodać pokrojone w grubsze plastry ogórki kiszone i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Na koniec stragonow zagęścić : do szklanki wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać kilka łyżek zimnej wody, dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Miksturę wlać do gotującego się stragonowa jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem, ściągnąć z palnika.

Przepisy z tych kategorii

Ossobuco z jelenia. Przepis na wielkanocny obiad!
1

Ossobuco z jelenia. Przepis na…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Potrawka curry z kurczakiem
2

Potrawka curry z kurczakiem

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotlety jajeczno-brokułowe z serem
3

Kotlety jajeczno-brokułowe z s…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Gulasz wołowy z zieloną soczewicą
1

Gulasz wołowy z zieloną soczew…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Curry z ciecierzycą
1

Curry z ciecierzycą

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotlety z karkówki smażone w boczku
1

Kotlety z karkówki smażone w b…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Zupa gulaszowa z pęczakiem i ciecierzycą

Zupa gulaszowa z pęczakiem i c…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Zrazy wołowe w sosie musztardowym

Zrazy wołowe w sosie musztardo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bitki wołowe w sosie z suszonych grzybów
1

Bitki wołowe w sosie z suszony…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki w sosie grzybowym
1

Bitki w sosie grzybowym

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim