Boeuf Stroganow


Popularny Beouf Stroganow, czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych. Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego mięsa - rostbefu. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad. Zawsze podaję go z kromka dobrego, świeżego chleba, który maczam w gulaszu. Pycha!

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BOEUF STROGANOW (3 porcje)

Składniki :
500 g rostbefu
800 ml bulionu wołowego
1 cebula
300 g małych pieczarek
3 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz olej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić Boeuf Stroganow : Mięso pokroić wzdłuż ścięgien na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć razem aż pieczarki przestaną być surowe a większość wody, którą puszczą odparuje. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso, oprószyć pieprzem, dodać słodką i ostra paprykę. Smażyć krótko na dużym ogniu, aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać je do garnka. Całość zalać ciepłym bulionem, dodać przecier pomidorowy i dużą szczyptę soli, wymieszać. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już kruche, dodać pokrojone w grubsze plastry ogórki kiszone i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Na koniec stragonow zagęścić : do szklanki wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać kilka łyżek zimnej wody, dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Miksturę wlać do gotującego się stragonowa jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem, ściągnąć z palnika.

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowy chleb grzybowy
1

Orkiszowy chleb grzybowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kotlety z ziemniaków i boczniaków
2

Kotlety z ziemniaków i bocznia…

figmara figmara
figowe smaki

Kulebiak z kapustą kiszoną, grzybami i wędzonymi śliwkami
1

Kulebiak z kapustą kiszoną, gr…

food² food²
Food Square

Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
1

Aromatyczny bulion grzybowy z…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Śledzie w sosie tatarskim
1

Śledzie w sosie tatarskim

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Gulasz wołowy z morelami i przyprawą do piernika
1

Gulasz wołowy z morelami i prz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gulasz z czerwoną soczewicą
1

Gulasz z czerwoną soczewicą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karkówka wolno pieczona z czosnkiem i majerankiem
4

Karkówka wolno pieczona z czos…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Eskalopki jagnięce z buraczkami
1

Eskalopki jagnięce z buraczkam…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Pieczona szynka
3

Pieczona szynka

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
2

Rolada z indyka z suszonymi po…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni