Boeuf Stroganow


Popularny Beouf Stroganow, czyli rosyjski gulasz wołowy z dodatkiem cebuli, pieczarek i ogórków kiszonych. Tradycyjnie przyrządzany z polędwicy wołowej. W wersji ekonomicznej można użyć tańszego mięsa - rostbefu. To pyszne i sycące danie jednogarnkowe, doskonałe na niedzielny lub świąteczny obiad. Zawsze podaję go z kromka dobrego, świeżego chleba, który maczam w gulaszu. Pycha!

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA BOEUF STROGANOW (3 porcje)

Składniki :
500 g rostbefu
800 ml bulionu wołowego
1 cebula
300 g małych pieczarek
3 ogórki kiszone
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz olej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić Boeuf Stroganow : Mięso pokroić wzdłuż ścięgien na paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plastry. Bulion podgrzać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć przez 2 minuty, dodać pieczarki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć razem aż pieczarki przestaną być surowe a większość wody, którą puszczą odparuje. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić mięso, oprószyć pieprzem, dodać słodką i ostra paprykę. Smażyć krótko na dużym ogniu, aż całe mięso zmieni kolor. Wówczas dodać je do garnka. Całość zalać ciepłym bulionem, dodać przecier pomidorowy i dużą szczyptę soli, wymieszać. Gotować na niedużym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy mięso będzie już kruche, dodać pokrojone w grubsze plastry ogórki kiszone i gotować bez przykrycia przez 10 minut. Na koniec stragonow zagęścić : do szklanki wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać kilka łyżek zimnej wody, dokładnie wymieszać, tak żeby nie było grudek. Miksturę wlać do gotującego się stragonowa jednocześnie go mieszając. Doprowadzić do zagotowania, doprawić do smaku solą i pieprzem, ściągnąć z palnika.

Przepisy z tych kategorii

Cukinia faszerowana pomidorami i serem
1

Cukinia faszerowana pomidorami…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami. Obiad na lato!
1

Łosoś w kremowym sosie z suszo…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Bigos z młodej kapusty
2

Bigos z młodej kapusty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Racuchy z truskawkami

Racuchy z truskawkami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Pasta Alla Norma

Pasta Alla Norma

Beti Beti
kruche babeczki

Makaron z sosem truskawkowym i serem

Makaron z sosem truskawkowym i…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Zupa kurkowa
1

Zupa kurkowa

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Bitki wieprzowe z sosem pieczarkowym i czerwoną kapustą
2

Bitki wieprzowe z sosem piecza…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi

Pierogi z kapustą i grzybami l…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kiszona kapusta duszona  z papryką i pieczarkami

Kiszona kapusta duszona z pap…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kiszona kapusta duszona  z papryką i pieczarkami

Kiszona kapusta duszona z pap…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Makaron soba z brokułem i pieczarkami
1

Makaron soba z brokułem i piec…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!