Boeuf Stroganow

Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, żyjącego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Podobno po raz pierwszy potrawę tę przyrządził francuski kucharz Carême, który był od 1815 r. nadwornym kucharzem cara Aleksandra I. Danie to przygotowuje się z pokrojonej w wąskie paski polędwicy wołowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek, a według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego. Jest to typ dania jednogarnkowego – szybki i prosty w przygotowaniu. Aby danie to było wyśmienite, najważniejszy jest zakup dobrego mięsa. I choć wiem, że polędwica wołowa do tanich nie należy, nie polecam zamieniania jej na inne mięso – znacząco to bowiem wpłynie na smak i jakość tej potrawy.

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • sól, pieprz, chili - do smaku
  • 2 łyżki brandy
  • 200 ml bulionu wołowego

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Każdy kawałek mięsa lekko obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo, tyle tylko, by po usmażeniu w środku było jaskrawoczerwone. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju, na osobnej patelni. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i również podsmażyć. Oba składniki dodać do mięsa. Ogórek pokroić w kostkę i również dodać do mięsa razem z papryką, brandy i śmietaną. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Smacznego:-) 

 

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Przepisy z tych kategorii

Krokiety z kapustą i grzybami
1

Krokiety z kapustą i grzybami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zawijaniec z kiszoną kapustą i grzybami

Zawijaniec z kiszoną kapustą i…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Koreczki z klopsikami i szynką
1

Koreczki z klopsikami i szynką

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pieczone pierogi wigilijne

Pieczone pierogi wigilijne

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Krokiety ziemniaczane z serem i grzybami

Krokiety ziemniaczane z serem…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Schab pieczony z chilli i czosnkiem

Schab pieczony z chilli i czos…

Beti Beti
kruche babeczki

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Domowe nuggetsy w chrupiącej panierce
2

Domowe nuggetsy w chrupiącej p…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ossobucco alla milanese - gicz cielęca duszona w warzywach
1

Ossobucco alla milanese - gicz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bitki w sosie grzybowym
1

Bitki w sosie grzybowym

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Rozgrzewający gulasz wołowy

Rozgrzewający gulasz wołowy

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim