Boeuf Stroganow

Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, żyjącego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Podobno po raz pierwszy potrawę tę przyrządził francuski kucharz Carême, który był od 1815 r. nadwornym kucharzem cara Aleksandra I. Danie to przygotowuje się z pokrojonej w wąskie paski polędwicy wołowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek, a według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego. Jest to typ dania jednogarnkowego – szybki i prosty w przygotowaniu. Aby danie to było wyśmienite, najważniejszy jest zakup dobrego mięsa. I choć wiem, że polędwica wołowa do tanich nie należy, nie polecam zamieniania jej na inne mięso – znacząco to bowiem wpłynie na smak i jakość tej potrawy.

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • sól, pieprz, chili - do smaku
  • 2 łyżki brandy
  • 200 ml bulionu wołowego

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Każdy kawałek mięsa lekko obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo, tyle tylko, by po usmażeniu w środku było jaskrawoczerwone. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju, na osobnej patelni. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i również podsmażyć. Oba składniki dodać do mięsa. Ogórek pokroić w kostkę i również dodać do mięsa razem z papryką, brandy i śmietaną. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Smacznego:-) 

 

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Przepisy z tych kategorii

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Wiejska zapiekanka
3

Wiejska zapiekanka

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Japchae - koreański stir-fry z warzywami i makaronem z batatów
1

Japchae - koreański stir-fry z…

food² food²
Food Square

Filet z kurczaka z serem i pieczarkami
4

Filet z kurczaka z serem i pie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzybowy Strogonow do lunch boxu
1

Grzybowy Strogonow do lunch bo…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Stir-fry z kapustą pak choi, boczniakami i sosem hoisin
1

Stir-fry z kapustą pak choi, b…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Kluski szare
1

Kluski szare

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Babka czekoladowa
2

Babka czekoladowa

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Lasagne Puttanesca

Lasagne Puttanesca

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Sałatka z jajkami, wędzonym kurczakiem, selerem i kukurydzą

Sałatka z jajkami, wędzonym ku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie
1

Gołąbki z warzywnym nadzieniem…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Roladki schabowe z porem i marchewką
4

Roladki schabowe z porem i mar…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu