Boeuf Stroganow

Nazwa potrawy pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, żyjącego w XIX wieku dyplomaty rosyjskiego. Podobno po raz pierwszy potrawę tę przyrządził francuski kucharz Carême, który był od 1815 r. nadwornym kucharzem cara Aleksandra I. Danie to przygotowuje się z pokrojonej w wąskie paski polędwicy wołowej, z dodatkiem cebuli, pieczarek, a według niektórych przepisów także z dodatkiem ogórków kiszonych czy przecieru pomidorowego. Jest to typ dania jednogarnkowego – szybki i prosty w przygotowaniu. Aby danie to było wyśmienite, najważniejszy jest zakup dobrego mięsa. I choć wiem, że polędwica wołowa do tanich nie należy, nie polecam zamieniania jej na inne mięso – znacząco to bowiem wpłynie na smak i jakość tej potrawy.

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 3 łyżki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • ½ łyżeczki suszonej papryki
  • sól, pieprz, chili - do smaku
  • 2 łyżki brandy
  • 200 ml bulionu wołowego

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Każdy kawałek mięsa lekko obtoczyć w mące, strząsnąć jej nadmiar i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Mięsa nie należy smażyć zbyt długo, tyle tylko, by po usmażeniu w środku było jaskrawoczerwone. Gdy już jest gotowe, na patelnię wlać gorący bulion.

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na odrobinie oleju, na osobnej patelni. Pieczarki pokroić na plasterki (jeśli są duże, to dodatkowo przekroić jeszcze na pół) i również podsmażyć. Oba składniki dodać do mięsa. Ogórek pokroić w kostkę i również dodać do mięsa razem z papryką, brandy i śmietaną. Przez kilka minut dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem i chili.

Smacznego:-) 

 

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Boeuf Stroganow - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta. 

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanki z bobem, karmelizowaną cebulą, wołowym stekiem i kolendrą

Zapiekanki z bobem, karmelizow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Kotlety mielone mojej babci

Kotlety mielone mojej babci

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Bok choy z wołowiną
1

Bok choy z wołowiną

upl upl
Niebo w gębie

Kotlety mielone z mięsa mieszanego
1

Kotlety mielone z mięsa miesza…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

„Straccetti” z  polędwicy wołowej z pieczoną papryką
2

„Straccetti” z polędwicy woło…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli
1

Burger z serem pleśniowym i ko…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Polędwiczki wieprzowe w sosie chrzanowym
1

Polędwiczki wieprzowe w sosie…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Krem chrzanowy z ziemniakami i jajkiem. Wielkanocna zupa mocy
1

Krem chrzanowy z ziemniakami i…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Barszcz biały – świąteczny
1

Barszcz biały – świąteczny

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zakwas na barszcz biały
1

Zakwas na barszcz biały

napiecyku napiecyku
napiecyku

Żurek z pieczenią z białej kiełbasy z jajkiem

Żurek z pieczenią z białej kie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
1

Pieczony kurczak po azersku z…

Tyna Tyna
In cooking we trust