Boeuf bourguignon
Dzisiaj przed Wami kolejna odsłona wspólnego - warszawsko-jabłonowsko-monachijskiego gotowania. Tym razem na tapecie danie zdecydowanie zimowe, jednogarnkowe, aromatyczne i przepyszne. Razem gotowały: Ja, Iza,Kasia i Joanna.
Boeuf bourguignon
Źródło : Franzoesische Kueche
Boeuf bourguignon
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- 85g masła
- 900g mięsa wołowego z łopatki lub szynki
- 175g surowego wędzonego boczku
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 por
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 350g cięższego czerwonego wina
- 12 małych pieczarek
- 12 perłowych cebulek (dałam szalotki)
- 2 łyżki mąki
- 500ml bulionu wołowego (+ 200 ml na ewentualne "dolewki")
- 1 łyżka przecieru pomidorowego - nie dodawałam
- 1 Bouquet garni (dałam 2 listki laurowe, gałązkę rozmarynu, gałązkę tymianku)
- pietruszka świeża i bagietka do serwowania
Źródło : Franzoesische Kueche