Boeuf bourguignon

Zdjęcie - Boeuf bourguignon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejna perełka kulinarna, którą dodaję do bloga. Sposób przygotowania jest zbliżony jak Coq au vin, efekt jest wspaniały. Julia Child uważała, że jest to najlepsze danie z wołowiny przygotowywane przez człowieka. No jest genialne - wołowina, z lekkim aromatem boczku, cebulki i marchewki, wszystko duszone w ciemnym wywarze i winie przez 3 godziny - to musi być dobre. Delikatne, nierozgotowane mięso, utrzymuje swój kształt, a na podniebieniu jest jak aksamit. Sos - genialny sos, idealnie spaja smak mięsa, ciemnego wywaru i wina. Ciemne sosy są czasochłonne, ale efekt jest taki ze zapomina się o wszystkim, czas staje w miejscu - jesteś Ty i bezkres smaków. Uwielbiam takie potrawy.
Składniki: 1,5 kg chudej wołowiny pokrojonej w dużą kostkę (około 5 cm) 170 g boczku 0,7 l czerwonego wina (burgundzkiego, Cotes du Rhone, Beaujolais) 0,5 l ciemnego wywaru marchewka cebula 2 ząbki czosnku łyżka oleju łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki tymianku pokruszony liść laurowy 2 łyżki mąki pieprz sól
Od boczku odkroiłem skórę i pokroiłem go w słupki 0,5 cm, 6 cm długości. Skórę i pokrojony boczek wrzuciłem do wrzątku i gotowałem przez 10 minut. Dzięki temu boczek nie będzie taki słony. Potem go odcedziłem i położyłem na papierowym ręczniku, żeby obciekł.
Nagrzałem piekarnik do 220 stopni.
W żeliwnym garnku podsmażyłem boczek na oleju, tak żeby lekko zbrązowiał. Odłowiłem boczek łyżką cedzakową do miski, i podgrzałem mocniej olej. Każdy kawałek wołowiny osuszałem w papierowym ręczniku i wrzucałem na gorący olej, obsmażając z każdej strony. W garnku nie powinno być zbyt wiele kawałków na raz, bo się nie obsmażą. Ładnie zbrązowione mięso dorzuciłem do miski z boczkiem. Na tłuszczu podsmażyłem marchewkę i cebulę pokrojone w plasterki.
Wrzuciłem boczek i mięso z powrotem do garnka, doprawiłem sola i pieprzem. Wszystko posypałem łyżką mąki, potrząsnąłem garnkiem tak, żeby zawartość trochę się wymieszała. Znowu posypałem wszystko łyżką mąki i znowu potrząsnąłem garnkiem. Mięso powinno być pokryte mąką. Garnek, bez pokrywki, wstawiłem do piekarnika na 4 minuty. Po tym czasie znowu potrząsnąłem garnkiem i wstawiłem na kolejne 4 minuty. Na mięsie powinna zrobić się delikatna, przypieczona skorupka z mąki.
Zmniejszyłem piekarnik do 160 stopni.
Do garnka wlałem wino, i uzupełniłem ciemnym wywarem, tylko tyle by mięso było przykryte. Dodałem zioła, koncentrat pomidorowy, zmiażdżone ząbki czosnku i obgotowaną skórę z boczku. Wszystko zagotowałem, przykryłem i wstawiłem do piekarnika na 2,5 do 3 godzin. Wywar powinien się lekko gotować.
Jeżeli w mięso można wbić widelec i prawie nie maoporu, oznacza że jest gotowe. Można podawać z dowolnym rodzajem skrobi - ziemniaki, makaron itp., a do tego gotowane warzywa. Polecam gotowanie na parze - intensywnie kolorowe ładnie kontrastują z wołowiną.
Zdjęcie - Boeuf bourguignon - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Kotleciki drobiowe z marchewką…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
3

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Schab pieczony z chilli i czosnkiem

Schab pieczony z chilli i czos…

Beti Beti
kruche babeczki

Aromatyczna zupa z jagnięciny z ciecierzycą i zieloną soczewicą

Aromatyczna zupa z jagnięciny…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Buraczkowa tarta tatin
1

Buraczkowa tarta tatin

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Serowe ptysiowe bułeczki Gougeres
2

Serowe ptysiowe bułeczki Gouge…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Quiche z kozim serem i cukinią baby

Quiche z kozim serem i cukinią…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Tarte flambée. Alzacki podpłomyk w sierpniowej Piekarni

Tarte flambée. Alzacki podpłom…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

Tarte Flambée (Flàmmeküeche)

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit