Błyskawiczne ciasteczka owsiane

Błyskawiczne ciasteczka owsiane

Zdjęcie - Błyskawiczne ciasteczka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne, chrupiące ciasteczka owsiane wersja 121 jak je nazwałam roboczo, bo na blogu macie już kilka przepisów na tego typu ciastka (np nasze ulubione maślane) ale za każdym razem przygotowuję inną wersję. Tym razem jest w niej mnóstwo moich ulubionych ziarenek, miód zamiast cukru i suszona żurawina, którą nałogowo zjada moje dziecko. Takie ciastka praktycznie nie wymagają pracy, wystarczy wymieszać składniki, wyłożyć na blaszkę i upiec i stanowią fantastyczną alternatywę dla sklepowych słodyczy. I do tego możecie komponować je według swoich upodobań - dodając ulubione nasiona, orzechy, czy bakalie.

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g masła (lub oleju kokosowego)
  • 2 jaja
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml mleka (może być napój roślinny)
  • 50 g. siemienia lnianego
  • 50 g. suszonej żurawiny
  • 50 g. jagód goi
  • 50 g. pestek dyni
  • 50 g. nasion słonecznika
  • 50 g. sezamu

Płatki rozdrabniamy w blenderze, dodajemy siemię lniane, słonecznik, sezam i żurawinę, jagody goi, dynię, słonecznik i razem mieszamy. Masło (Olej) rozpuszczamy. wlewamy do mieszanki płatków, dodajemy jajka, miód, mleko i starannie mieszamy. Formujemy ciasteczka, układamy na blaszce od piekarnika i pieczemy w 180°C przez ok.15-20 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce.

Zdjęcie - Błyskawiczne ciasteczka owsiane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów