BLT
Amerykański standard, najbardziej podstawowa chyba ze wszystkich kanapek. Jednak ja najbardziej lubię „oswojoną” wersję – ze swojskim, najlepiej domowym boczkiem wędzonym, a nie becon’em i pieczonym w domu chlebem, takim co to się od przyjaciół dostaje. Kocham tą kanapkę za jej prostotę, przy równoczesnym bardzo fajnym smaku, a poza tym czasem sobie myślę – czym by było moje życie bez boczku? Aż sam się czasem dziwię, że nazwa mojego bloga opowiada o mące i oliwie a nie o boczku.
Ok. 1/3 świeżego ogórka „długiego”
1 ząbek czosnku
Sos Worcester
Sól, pieprz, ew. pieprz Cayenne
1/2 łyżeczki keczupu.
Sałata
Pomidor
Cebula
Parę plasterków boczku wędzonego.
Chleb
Majonez
Amerykanie często podają BLT z sosem z avocado, ja oczywiście nie byłbym sobą, jakbym nie stworzył swojej wersji. Z jedną trzecią, albo połowę ogórka obieramy, kroimy w niewielką kostkę, solimy i odkładamy na sitko położone nad miską lub garnkiem. Chodzi o to, żeby ogórek puścił sok i w ten sposób trochę zredukować ilość wody w sosie. Odstawiamy na bok na jakieś 10-15 min.
Boczek kroimy w plastry, smażymy na patelni.
Ogórki odciskamy z wody, wrzucamy do blendera razem z ząbkiem czosnku, skrapiamy sosem Worcester, pieprzymy, możemy dodać odrobinę keczupu jak ktoś lubi. Miksujemy na papkę.
Jeśli lubimy możemy kromki chleba stostować odrobinę. Na dolną kromkę chleba nakładamy sos ogórkowy – dobrze to robić widelcem, żeby jeszcze się pozbyć nadmiaru wody. Na niego kładziemy przesmażone plastry boczku, plasterki pomidora i cebuli, przykrywamy sałatą. Drugą kromkę smarujemy lekko z jednej strony majonezem i przykrywamy całość.
Podajemy szybko, żeby boczek był cały czas ciepły a sos nie rozmoczył nam całkowicie dolnej kromki.
Ja bardzo lubię.
Ok. 1/3 świeżego ogórka „długiego”
1 ząbek czosnku
Sos Worcester
Sól, pieprz, ew. pieprz Cayenne
1/2 łyżeczki keczupu.
Sałata
Pomidor
Cebula
Parę plasterków boczku wędzonego.
Chleb
Majonez
Amerykanie często podają BLT z sosem z avocado, ja oczywiście nie byłbym sobą, jakbym nie stworzył swojej wersji. Z jedną trzecią, albo połowę ogórka obieramy, kroimy w niewielką kostkę, solimy i odkładamy na sitko położone nad miską lub garnkiem. Chodzi o to, żeby ogórek puścił sok i w ten sposób trochę zredukować ilość wody w sosie. Odstawiamy na bok na jakieś 10-15 min.
Boczek kroimy w plastry, smażymy na patelni.
Ogórki odciskamy z wody, wrzucamy do blendera razem z ząbkiem czosnku, skrapiamy sosem Worcester, pieprzymy, możemy dodać odrobinę keczupu jak ktoś lubi. Miksujemy na papkę.
Jeśli lubimy możemy kromki chleba stostować odrobinę. Na dolną kromkę chleba nakładamy sos ogórkowy – dobrze to robić widelcem, żeby jeszcze się pozbyć nadmiaru wody. Na niego kładziemy przesmażone plastry boczku, plasterki pomidora i cebuli, przykrywamy sałatą. Drugą kromkę smarujemy lekko z jednej strony majonezem i przykrywamy całość.
Podajemy szybko, żeby boczek był cały czas ciepły a sos nie rozmoczył nam całkowicie dolnej kromki.
Ja bardzo lubię.