Błotko z nieba
Błotko z nieba to holenderski deser, bardzo mooooocno czekoladowy. Bardzo smaczny, aczkolwiek nie da się go zjeść zbyt wiele:) Polecam wszystkim czekoholikom. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Kobiece udka" i inne potrawy o osobliwych nazwach.
Skladniki:
10 dag gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1,5 łyżki cukru
2 jaja
bita śmietana
herbatniki
Pokruszoną czekoladę wrzucić do rondelka, wymieszać z mlekiem, ustawić na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Utrzeć dokładnie żółtka z cukrem, dodać do czekolady, ubić na parze, zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Porcje deseru umieścić w pucharkach, wstawić do lodówki, mocno schłodzić. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i herbatnikami.