Błotko z nieba

Błotko z nieba to holenderski deser, bardzo mooooocno czekoladowy. Bardzo smaczny, aczkolwiek nie da się go zjeść zbyt wiele:) Polecam wszystkim czekoholikom. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Kobiece udka" i inne potrawy o osobliwych nazwach.

Zdjęcie - Błotko z  nieba  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Skladniki:

10 dag gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

1,5 łyżki cukru

2 jaja

bita śmietana

herbatniki


Pokruszoną czekoladę wrzucić do rondelka, wymieszać z mlekiem, ustawić na garnku z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Utrzeć dokładnie żółtka z cukrem, dodać do czekolady, ubić na parze, zdjąć z ognia, przestudzić, wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Porcje deseru umieścić w pucharkach, wstawić do lodówki, mocno schłodzić. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną i herbatnikami.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy