BLOOMER
To nazwa jednego z angielskich chlebów , najbardziej przypominający mi "Biały chleb pszenny" - także z rodzaju "bułkowatych". Jednak zasadnicza różnica pomiędzy nimi polega na tym , że Bloomer potrzebuje około ośmiu godzin na samo wyrastanie (dlatego też należy zacząć robić go odpowiednio wcześnie) , ale dzięki temu dłużej zachowuje świeżość i ma lepszy , bardziej wyrazisty smak.
Przepis pochodzi oczywiście z mojej "książki chlebowej" ;-)
Składniki:
- 675 g białej mąki chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży (dałam 2 łyżeczki suszonych)
- 430 ml wody
Do posmarowania:
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki wody
(ewentualnie trochę maku do posypania)
Mąkę przesiać z solą do dużej miski. Na środku zrobić zagłębienie , wlać do niego rozpuszczone w połowie szklanki wody drożdże oraz resztę wody. Mieszać zaczynając od środka , tak , żeby mąkę domieszywać stopniowo. Kiedy składniki już dobrze się połączą , ciasto wyłożyć na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez co najmniej 10 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski , przykryć folią i zostawić w chłodnym pomieszczeniu (15 - 18 st.C.) na 5 - 6 godzin lub do podwojenia objętości.
Ciasto ponowinie wyłożyć na stolnicę i ugniatać dość energicznie przez 5 minut. Znowu włożyć do miski i zostawić przykryte folią na kolejne 2 godziny lub nieco dłużej (w tej samej temperaturze).
Jeszcze raz wyłożyć na stolnicę i powtórzyć ugniatanie. Zostawić ciasto na 5 minut , żeby "odpoczęło" , a następnie rozwałkować na kształt prostokąta o grubości ok. 2,5 cm i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Uformowany bochenek powinien mieć ok. 33 cm długości i 13 cm szerokości. Ułożyć go na posypanej mąką stolnicy , spojeniem do góry , przykryć i zostawić na 15 minut. Odwrócić i przenieść na lekko natłuszczoną blachę. Boki i końce podwinąć pod spód , a na wierzchu zrobić 6 poprzecznych nacięć. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 230 st.C.
Wodę wymieszać z solą , posmarować tym wyrośnięty bochenek i ew. posypać makiem. Nagrzany piekarnik spryskać wodą i od razu wstawić chleb do pieczenia na 20 minut , po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 st.C. i piec jeszcze 25 minut , na złoty kolor.