Blok czekoladowy z pestkami i preparowanym ryżem

Blok czekoladowy z pestkami i preparowanym ryżem
Zdjęcie - Blok czekoladowy z pestkami i preparowanym ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Blok czekoladowy z pestkami i preparowanym ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Blok czekoladowy z pestkami i preparowanym ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Blok czekoladowy z pestkami i preparowanym ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Blok czekoladowy z pestkami i preparowanym ryżem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 400 g pełnego mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 125 ml mleka (lub wody opcjonalnie)
  • 100 g preparowanego ryżu
  • 60 ml oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • 50 g kakao
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 50 g pestek dyni
Przygotowanie

Do rondelka wkładamy masło, mleko (lub wodę), kakao oraz cukier. Często mieszając, zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy.


Do jeszcze ciepłej masy dodajemy olej z pestek dyni i mieszamy.


W dużej misce mieszamy mleko w proszku z pestkami dyni i słonecznika oraz ryżem.


Całość zalewamy lekko ciepłą masą czekoladową i dokładnie mieszamy lub zagniatamy.


Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki wyłożonej folią spożywczą lub pergaminem i dociskamy.


Schładzamy, a następnie dowolnie kroimy.



Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów