Bliny ziemniaczane babci

Bliny ziemniaczane babci

Kolejna odsłona potraw z ziemniakiem w roli głównej. Tym razem przedstawiamy przepis na bliny ziemniaczane według przepisu babci - ot tak aby przypomnieć sobie smak z dzieciństwa. Najlepiej smakują solo, podane ze śmietaną, łososiem lub szpinakiem. Zresztą po przygotowaniu blinów sami wybierzcie najlepszy duet.

Porcja: 2 (około 10 placków)
Czas przygotowania: 20 minut (+ 30 minut wyrastanie)
Poziom trudności : łatwe
Zdjęcie - Bliny ziemniaczane babci - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bliny ziemniaczane babci
Składniki:

500 g ziemniaków (ok. 6-7 średnich)

130 g cebuli (1 średnia)

2 ząbki czosnku

40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)

100 g mąki pszennej (4 łyżki)

1 jajko

2 g drożdży suchych

1 łyżeczka soli

olej do smażenia

Przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek i jajko - blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie blendera to można warzywa zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przelewamy masę do miski, dodajemy mąki, sól oraz drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 minut. Placuszki smażymy na lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy w towarzystwie ulubionych warzyw, ryb, mięs, sosów lub po prostu solo. Smacznego :)

Kategorie przepisów