Bliny ziemniaczane babci
Kolejna odsłona potraw z ziemniakiem w roli głównej. Tym razem przedstawiamy przepis na bliny ziemniaczane według przepisu babci - ot tak aby przypomnieć sobie smak z dzieciństwa. Najlepiej smakują solo, podane ze śmietaną, łososiem lub szpinakiem. Zresztą po przygotowaniu blinów sami wybierzcie najlepszy duet.
Porcja: 2 (około 10 placków)
Czas przygotowania: 20 minut (+ 30 minut wyrastanie)
Poziom trudności : łatwe
Bliny ziemniaczane babci
Składniki:
500 g ziemniaków (ok. 6-7 średnich)
130 g cebuli (1 średnia)
2 ząbki czosnku
40 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
100 g mąki pszennej (4 łyżki)
1 jajko
2 g drożdży suchych
1 łyżeczka soli
olej do smażenia
Przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do blendera, dodajemy cebulę, czosnek i jajko - blendujemy na gładką masę. Jeśli nie macie blendera to można warzywa zetrzeć na tarce lub przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Przelewamy masę do miski, dodajemy mąki, sól oraz drożdże i dokładnie mieszamy. Odstawiamy miskę przykrytą ściereczką w ciepłe miejsce na około 30 minut. Placuszki smażymy na lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podajemy w towarzystwie ulubionych warzyw, ryb, mięs, sosów lub po prostu solo. Smacznego :)