Bliny pszenno-gryczane

Zdjęcie - Bliny pszenno-gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bliny pszenno-gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

250 g mąki pszennej

250 g mąki gryczanej

około 500 ml mleka

40 g drożdży albo paczka suszonych (na pół kilo mąki)

4 jajka

1 łyżeczka cukru

duża szczypta soli

masło do smażenia - najlepiej klarowane

W garnku lekko podgrzać 250 ml mleka. Musi być naprawdę letnie – dosypać do niego sól i cukier – dodać drożdże i wszystko dokładnie zamieszać. Do dużej miski wsypać 200 g mąki (ja wcześniej wymieszałam oba rodzaje) i zalać ją rozpuszczonymi w mleku drożdżami. Wymieszać dokładnie, przykryć serwetką i odstawić na 3 godziny, tak by zaczyn podwoił objętość - tak mówi stary, rosyjski przepis. Według mnie wystarczy też w zupełności godzina stania. Do wyrośniętego zaczynu dosypać resztę mąki i mieszając dolewać resztę ciepłego mleka – tak by ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Następnie dodać żółtka. Dobrze wszystko wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubite na sztywno białka.

Odstawić całość do wyrośnięcia – na jakieś 30 minut.

Smażyć na maśle na złoty kolor. Powinny być raczej nieduże i "puchate".

Rosjanie jadają je z kawiorem - czarnym albo czerwonym, albo łososiem - ewentualnie gęstą śmietaną lub miodem.

Zdjęcie - Bliny pszenno-gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bliny pszenno-gryczane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki na cydrze
1

Naleśniki na cydrze

napiecyku napiecyku
napiecyku

Naleśniki - przepis podstawowy
2

Naleśniki - przepis podstawowy

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Rosyjskie bliny
1

Rosyjskie bliny

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Domowe tortille
3

Domowe tortille

A_SE A_SE
Shabbyeat

Naleśniki z serem i masłem orzechowym
2

Naleśniki z serem i masłem orz…

figmara figmara
figowe smaki

Naleśniki Banoffee
1

Naleśniki Banoffee

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Cynamonowa owsianka z karmelizowanymi jabłkami

Cynamonowa owsianka z karmeliz…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Jogurtowe pankejki z borówkami i bananami

Jogurtowe pankejki z borówkami…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sernik na miodowych blatach

Sernik na miodowych blatach

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Blondie

Blondie

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Szarlotkowe rogaliki

Szarlotkowe rogaliki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chlebek naan czy pita?

Chlebek naan czy pita?

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna