Black Bottom Tart


Zdjęcie - Black Bottom Tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na tegoroczne urodziny męża i moje imieniny (wyprawiamy zawsze razem, bo wypadają prawie jednocześnie) zrobiłam ciasto - tort, które odkryłam w zeszłym roku - Black Bottom Tart. Oglądałam wtedy program kulinarny Marthy Stewart, w którym robiła właśnie ten deser. Byłam pod ogromnym wrażeniem! Tort (tak bym nazwała to ciasto) prezentował się przepięknie, jak z najlepszej cukierni, a wszystkie warstwy wydawały się współgrać ze sobą koncertowo! Postanowiłam wtedy, że zrobię ten tort na nasze urodzino - imieniny. Mimo, że pozmieniałam sporo, byłam bardzo zadowolona z efektu! Idealna harmonia smaków, niezwykła lekkość kremu, całość nie za słodka, a i wizualnie prezentuje się nienajgorzej. W okrągłym „pudełku” z kruchego ciasta znajdują się warstwy: najpierw bardzo ciemna czekoladowa - tytułowa „Black Bottom”, później kremowa (w kolorze, smaku i konsystencji), na końcu biała - ubita śmietana kremówka bez cukru. Na samej górze kontrastowe wiórki z ciemnej czekolady.
Robiłam go od tamtej pory kilkakrotnie, a ostatnio jedliśmy go w tą niedzielę. Przepis jest dość długi, ale wykonanie bardzo proste. Oryginał znajduje się tutaj, a ja podaję poniżej wersję z moimi zmianami. Przede wszystkim robię inne kruche ciasto i daję więcej żelatyny, bo po pierwszej próbie (trzymając się przepisu) krem był bardzo lejący. Nadawał się, owszem, ale do pucharków jako deser, a nie do ciasta :)
Nie nazwę mojej wersji Black Bottom Tart, bo zbyt odbiega od oryginału, niech to będzie więc:

Zdjęcie - Black Bottom Tart - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Tort urodzinowo - imieninowy
forma do tarty ø 23 cm

Ciasto:
15 dkg mąki krupczatki
10 dkg zimnego masła
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany


Zagnieść szybko kruche ciasto. Włożyć na minimum 1 godz. do lodówki. Rozwałkować i wylepić formę po same brzegi. Ja używam takiej z wyjmowanym dnem. Ciasto przykryć folią aluminiową i wysypać fasolą, aby dobrze trzymało kształt. Piec ok. 20 min w temp. 180°C na złoty kolor. Usunąć folię z fasolą i jak trzeba, to podpiec jeszcze chwilę. Wystudzić.

Krem:
90 g. czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej + ok. 50 g do dekoracji
2,5 łyżeczki żelatyny
1,5 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
3 jajka (świeże i z pewnego źródła!)
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
esencja waniliowa
200 ml śmietany kremówki

1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.
2. 1,25 szkl. mleka zagotować z 0,25 szkl. cukru.
3. 3 żółtka, 0,25 szkl. cukru, 1,5 łyżki mąki i 0,25 szkl. mleka wymieszać dokładnie mątewką lub mikserem.
4. Ubitą masę wlać do gorącego mleka z cukrem i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odlać 0,75 szkl. Połączyć to z rozpuszczoną czekoladą. Wystudzić.
5. Resztę kremu połączyć z rozpuszczoną żelatyną (rozpuszczanie żelatyny: 2,5 łyżeczki żelatyny wsypać do miseczki z 2,5 łyżki zimnej wody i odstawić na 10 min. po tym czasie zrobi się coś w rodzaju pasty), dodać esencji waniliowej i wystudzić.
6. W czasie gdy krem stygnie, na spodzie ciasta rozprowadzić masę czekoladową i włożyć do lodówki aby stwardniała
7. Gdy krem mleczno - jajeczny będzie już zimny, ubić białka na sztywną pianę dodając resztę (0,25 szkl.) cukru. Delikatnie wymieszać krem z białkami. Włożyć do lodówki, a gdy zacznie troszkę tężeć, wylać krem na masę czekoladową. Zostawić na noc w lodówce.
8. Następnego dnia ubić śmietanę kremówkę (bez cukru) i równomierne rozsmarować ją na cieście.
9. Posypać wiórkami zrobionymi z czekolady. Nie wiem jak się to robi fachowo, ale ja rozpuściłam czekoladę i wylałam ją na granitowy blat. Rozsmarowałam cieniutko nożem i zostawiłam, aby zastygła. Później, gdy skrobałam nożem tą czekoladę, wychodziły ładne wiórki.
10. Gotowy tort włożyć ponownie do lodówki.

Przepisy z tych kategorii

Węgierska zupa gulaszowa
1

Węgierska zupa gulaszowa

napiecyku napiecyku
napiecyku

Udka kurczaka w rozmarynie (z pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi)
1

Udka kurczaka w rozmarynie (z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ucierane ciasto imbirowe

Ucierane ciasto imbirowe

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepis na idealne ciasto francuskie krok po kroku

Przepis na idealne ciasto fran…

food² food²
Food Square

Ciasto drożdżowe z jabłkami bez wyrabiania
1

Ciasto drożdżowe z jabłkami be…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wegeteriański pasztet z pieczarek

Wegeteriański pasztet z piecza…

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Tarta z kremem mascarpone i malinami
2

Tarta z kremem mascarpone i ma…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z budyniem i truskawkami
1

Tarta z budyniem i truskawkami

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Jaglana tarta z truskawkami na pełnoziarnistym spodzie
2

Jaglana tarta z truskawkami na…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Botwinka z fetą na cieście francuskim

Botwinka z fetą na cieście fra…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tarta cytrynowa z bezą
2

Tarta cytrynowa z bezą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka