Bitki wołowe w sosie cebulowym

Bitki wołowe w sosie cebulowym
Zdjęcie - bitki wołowe w sosie cebulowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Maminy przepis, smak dzieciństwa, podobnie jak barszcz ukraiński. Rzecz prosta i wyborna. Idealna do kopytek i do pieczonych ziemniaków. Do surówki z kiszonej kapusty. Albo wegańskiej surówki z marchwi i chrzanu. Można rzec, że znakomicie odnajduje się niemal w każdym towarzystwie.
Weźmy:

ok. 500 g mięsa wołowego
3-4 cebule
łyżeczkę musztardy sarepskiej
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju

Mięso pokroić w plastry, plastry rozbić tłuczkiem. Rozgrzać olej, smażyć mięso partiami i przekładać do garnka. Na tłuszczu po smażeniu mięsa podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać ją do mięsa, doprawić potrawę solą, pieprze, dodać musztardę. Na patelnię wlać nieco wody, wymieszać i tą wodą zalać mięso. Przykryć i dusić powoli przez ok. godzinę, aż zmięknie.

Moją książkę można kupić na Allegro, w księgarni JakWyżej i Coryllus oraz w sklepie alergica.pl Stacjonarnie w FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz w Strefie Zdrowia.
Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!

Kategorie przepisów