Biszkopt z owocami lata
Bardzo proste i pyszne, letnie ciasto, które na dodatek pięknie się prezentuje. Użyłam galaretki krystalicznej, dzięki której owoce są pięknie wyeksponowane i jeszcze bardziej kuszą by po nie sięgnąć. Krem to leciutka pianka na bazie białek i jogurtu, a to wszystko na wilgotnym biszkopcie - spróbujcie koniecznie.
Ciasto (blaszka 23x33 cm):
- 4 jaja
- 1/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki oleju
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, a gdy piana będzie gęsta wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy ok 2 minut, następnie dodajemy żółtka i olej i całość miksujemy do połączenia. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy mąkę z proszkiem, teraz już tylko miksujemy do połączenia. Blaszkę (23x33cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy ok 25 minut w 170 st. C
Pianka jogurtowa:
- 4 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 400 g jogurtu greckiego
- 3 łyżki żelatyny
- 1 łyżka soku z cytryny
Żelatynę zalewamy wodą tak by przykryła jej powierzchnię, odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej i mieszamy z sokiem z cytryny. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie stopniowo dodajemy jogurt i ostrożnie mieszamy, na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Pianką wykładamy na ostudzony biszkopt i wyrównujemy. Odstawiamy na chwilę do lodówki by stężała
Dodatkowo:
- 2 galaretki krystaliczne
- owoce (u mnie garść malin, jeżyn i borówek oraz brzoskwinia pokrojona w kostkę)
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Owoce układamy na piance jogurtowej i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.