Biszkopt z masą orzechową

Zdjęcie - Biszkopt z masą orzechową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z tym ciastem to same problemy były. To znaczy właściwie tylko jeden problem, ale za to poważny. Bo Madzia wymyśliła sobie, że kupi orzechy włoskie w skorupkach. Zasadniczo pomysł bardzo dobry jak się siedzi przed telewizorem i można spokojnie i niezobowiązująco połupać sobie. Ale jak chcesz szybko ciasto zrobić to już ten pomysł nie wydaje się taki bystry. No nie chcę przesadzić, ale chyba z godzinę łupała te orzechy. Aż jej się odciski porobiły. Cały kilogram musiała rozłupać zanim ubierała potrzebne 250 g. Zrobiłbym to za nią, ale niestety pracować musiałem. Zresztą jak zawsze. Mało jest chwil, w których nie pracuję. Na moment tylko się oderwałem od pracy, gdy już z bezsilności i braku siły prawie płakała. Pomóc postanowiłem. Niestety trafiłem akurat na tak twardy orzech, że złamałem dziadka do orzechów! No poważnie! Na pół się dziadek rozłupał. Biedna Madzia musiała więc dalej trzaskać orzechy tłuczkiem do mięsa... Doceńcie więc ten przepis, tym bardziej, że jest to autorski wymysł Madzi. A ciasto było naprawdę niesamowite, polecam zrobić.

Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 

Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wciąż ucierając. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z naszą masą. Tortownicę dokładnie nacieramy masłem, a na spód wycinamy krążek z papieru do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach około 30-40 minut (do suchego patyczka). Wyjmujemy i studzimy.

Krem orzechowy: 250 g łuskanych orzechów włoskich, 125 g cukru pudru, 125 g śmietanki 30%, 1 laska wanilii

Orzechy miksujemy blenderem. Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii. Orzechy ucieramy z cukrem pudrem i powoli dolewamy śmietanki (już bez wanilii). Ucieramy cały czas, aż do wystudzenia. Biszkopt przecinamy w połowie i smarujemy masą orzechową. Nie całą, trochę się nam przyda na wierzch.

Krem śmietanowy: śmietana 18% (mały pojemnik), 1 opakowanie Śnieżki, trochę kremu orzechowego (tego co powyżej)

Śmietanę ubijamy ze Śnieżką na sztywno i mieszamy z kremem orzechowym. Smarujemy wierzch i boki ciasta. Od góry możemy przyozdobić połówkami orzechów.
Smacznego!
--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Zawijaniec orzechowy

Zawijaniec orzechowy

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Piernik bernardyński
5

Piernik bernardyński

MarcinH MarcinH
Grahamka

PLEŚNIAK LUB SKUBANIEC
1

PLEŚNIAK LUB SKUBANIEC

Laura Laura
Cafe Babilon

Krajanka marcepanowo-orzechowa
11

Krajanka marcepanowo-orzechowa

evenka evenka
Arabeska

Cinnamon streusel buttermilk coffee cake
7

Cinnamon streusel buttermilk c…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Pecan pie
13

Pecan pie

evenka evenka
Arabeska