Biszkopt makowy

Kolejny przepis na biszkopt, tym razem biszkopt makowy, który będzie idealny jako baza do świątecznych wypieków. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudną sprawą, super jest to, że nie trzeba namaczać i mielić maku, ponieważ w tym przepisie wykorzystujemy całe i suche ziarenka. Jak w każdym przepisie na biszkopt podkreślam, że składniki powinny być w temperaturze pokojowe! Chodzi tutaj o jajka, należy wyjąć je z lodówki najlepiej kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania biszkoptu. Oczywiście najczęściej zdarza się tak, że zapominamy o tym, ale to nic nie szkodzi, wystarczy, że jajka włożycie do ciepłej wody na kilkanaście minut, aby się ogrzały. Najważniejszym elementem biszkoptu jest dobrze ubita piana z białek oczywiście z dodatkiem cukru, czyli można powiedzieć, że podstawą dobrego biszkoptu jest masa bezowa 😉 W przepisie na biszkopt idealny nie używam proszku do pieczenia, ale tutaj troszkę obawiałam się, że mak może być zbyt dużym obciążeniem i dla pewności dodałam łyżeczkę proszku. Biszkopt wyszedł bardzo wysoki (upiekłam w formie o średnicy 23 cm) urósł na wysokość około 8 cm, mogłam więc przekroić go na cztery balaty. Jeśli tylko lubicie mak, to biszkopt będzie Wam smakował, naprawdę jest pyszny, osobiście bardzo lubię wyczuwalne ziarenka maku! W następnym wpisie zaproponuje Wam tort na bazie biszkoptu makowego.

Oczywiście zapraszam również po przepis na klasyczny biszkopt idealny, biszkopt kakaowy, a osoby uczulone na gluten na biszkopt bezglutenowy.

Zdjęcie - Biszkopt makowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt makowy

Przygotowanie 15 minutes Gotowanie 45 minutes Razem 55 minutes

Porcje 12 kawałków

Autor Anna

Składniki

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g mąki ziemniaczanej czyli 1 duża łyżka z górką
  • 200 g maku niebieskiego całego

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C

  2. Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować

  3. Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak

  4. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty

  5. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując

  6. Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników

  7. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika

  8. Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka

  9. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia

  10. Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub cztery blaty

  11. Smacznego!

Uwagi

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Biszkopt po całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Przed zamrożeniem należy szczelnie owinąć go folią spożywczą.

Zdjęcie - Biszkopt makowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Strucla makowa

Strucla makowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Makowiec japoński bez mąki z mielonymi migdałami

Makowiec japoński bez mąki z m…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Serniko-makowiec nie tylko na święta

Serniko-makowiec nie tylko na…

Kolosanka-Katarzyna Szymik Kolosanka-Katarzyna Szymik
Kolosanka

Proste ciasto z makiem
2

Proste ciasto z makiem

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Makowiec zawijany - drożdżowa rolada z białym makiem
1

Makowiec zawijany - drożdżowa…

food² food²
Food Square

Świąteczna, drożdżowa gwiazda z makiem
2

Świąteczna, drożdżowa gwiazda…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto fale dunaju

Czekoladowe ciasto fale dunaju

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Korzenna babka bożonarodzeniowa z daktylami i marcepanem
1

Korzenna babka bożonarodzeniow…

food² food²
Food Square

Czekoladowe ciasto

Czekoladowe ciasto "Błoto Miss…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Bożonarodzeniowe dojrzewające ciasto z suszonymi owocami i brandy

Bożonarodzeniowe dojrzewające…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Strucla makowa

Strucla makowa

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami

ilovebake ilovebake
I Love Bake