Biszkopt makowy

Kolejny przepis na biszkopt, tym razem biszkopt makowy, który będzie idealny jako baza do świątecznych wypieków. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudną sprawą, super jest to, że nie trzeba namaczać i mielić maku, ponieważ w tym przepisie wykorzystujemy całe i suche ziarenka. Jak w każdym przepisie na biszkopt podkreślam, że składniki powinny być w temperaturze pokojowe! Chodzi tutaj o jajka, należy wyjąć je z lodówki najlepiej kilka godzin przed przystąpieniem do przygotowania biszkoptu. Oczywiście najczęściej zdarza się tak, że zapominamy o tym, ale to nic nie szkodzi, wystarczy, że jajka włożycie do ciepłej wody na kilkanaście minut, aby się ogrzały. Najważniejszym elementem biszkoptu jest dobrze ubita piana z białek oczywiście z dodatkiem cukru, czyli można powiedzieć, że podstawą dobrego biszkoptu jest masa bezowa 😉 W przepisie na biszkopt idealny nie używam proszku do pieczenia, ale tutaj troszkę obawiałam się, że mak może być zbyt dużym obciążeniem i dla pewności dodałam łyżeczkę proszku. Biszkopt wyszedł bardzo wysoki (upiekłam w formie o średnicy 23 cm) urósł na wysokość około 8 cm, mogłam więc przekroić go na cztery balaty. Jeśli tylko lubicie mak, to biszkopt będzie Wam smakował, naprawdę jest pyszny, osobiście bardzo lubię wyczuwalne ziarenka maku! W następnym wpisie zaproponuje Wam tort na bazie biszkoptu makowego.

Oczywiście zapraszam również po przepis na klasyczny biszkopt idealny, biszkopt kakaowy, a osoby uczulone na gluten na biszkopt bezglutenowy.

Zdjęcie - Biszkopt makowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Biszkopt makowy

Przygotowanie 15 minutes Gotowanie 45 minutes Razem 55 minutes

Porcje 12 kawałków

Autor Anna

Składniki

  • 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • 150 g drobnego cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g mąki ziemniaczanej czyli 1 duża łyżka z górką
  • 200 g maku niebieskiego całego

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C

  2. Dno formy o średnicy 22 lub 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować

  3. Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia, wymieszać, dodać mak

  4. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, następnie zacząć dodawać po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach, po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijać jeszcze przez 2 minuty

  5. Następnie dodać żółtko po żółtku cały czas miksując

  6. Składniki suche dodać w trzech porcjach, mieszać bardzo delikatnie łopatką do połączenia się wszystkich składników

  7. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, formę wstawić do nagrzanego piekarnika

  8. Biszkopt pieczemy przez około 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka

  9. Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić (w formie) z wysokości około 60 cm, odstawić do całkowitego wystudzenia

  10. Kiedy biszkopt będzie już zimny, nożem delikatnie odkroić brzegi od formy, odpiąć obręcz, biszkopt przekroić na 3 lub cztery blaty

  11. Smacznego!

Uwagi

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Biszkopt po całkowitym wystudzeniu można zamrozić. Przed zamrożeniem należy szczelnie owinąć go folią spożywczą.

Zdjęcie - Biszkopt makowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto cytrynowe z bitą śmietaną i kokosem + film - Smakowite Dania
2

Ciasto cytrynowe z bitą śmieta…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami
2

Ciasto czekoladowe z karmelizo…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Wuzetka cynamonowa
2

Wuzetka cynamonowa

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasto ucierane na kefirze z jabłkami

Ciasto ucierane na kefirze z j…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Sernik z mango na migdałowym spodzie
1

Sernik z mango na migdałowym s…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Karpatka z kremem budyniowym
2

Karpatka z kremem budyniowym

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Przepisy z tych kategorii

Ślimaki drożdżowe z makiem

Ślimaki drożdżowe z makiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Odrywane drożdżowe bułeczki z makiem / makowiec inaczej
1

Odrywane drożdżowe bułeczki z…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Chałka nadziewana makiem
1

Chałka nadziewana makiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto makowe z kokosem

Ciasto makowe z kokosem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Odwrócona rolada makowa, czyli ciemne ciasto i biały mak

Odwrócona rolada makowa, czyli…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Drożdżowy makowiec zwijany
1

Drożdżowy makowiec zwijany

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!