Biszkopciki w czekoladzie
Takie biszkopciki były dla nas miłą odmianą od tradycyjnych ciast, tart i serników jedzonych zwykle po weekendowym obiedzie. Pomysłodawcą był mój syn, który również cały deser dla nas wykonał :)
Ciastka w czekoladzie robi się bardzo szybko, a później tylko trzeba poczekać aż czekolada zastygnie. Najlepiej jest, gdy pokryte czekoladą ciastka odłożymy na metalową kratkę ułożoną na tacy, którą można umyć z czekolady, która na nią kapała.
Biszkopciki w czekoladzie chłodzimy i trzymamy w lodówce.
Biszkopciki w czekoladzie
80 ml śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
150 g mlecznej czekolady
1 paczka biszkoptów (120 g)
Do garnka wlać kremówkę, podgrzać i zmniejszyć moc palnika do minimum. Dodać obie czekolady połamane na kostki. Mieszać łyżką od czasu do czasu do momentu rozpuszczenia się czekolady i połączenia ze śmietaną. Zdjąć z palnika.
Biszkopciki nabijać na widelczyki do fondue lub małe widelczyki do przystawek i maczać w płynnej czekoladzie. Odkładać na metalową kratkę położoną na tacy, aby tan skapywał nadmiar czekolady. Wstawić do lodówki do zastygniecia.