Biscotti al cioccolato senza burro e uova
… czyli czekoladowe ciasteczka bez masła i jajek. Bardzo mi smakują: są miękkie, aromatyczne i nie za słodkie (zwłaszcza, jeśli dodamy gorzką czekoladę). Dobrze, że od razu upiekłam podwójną porcję, 20 sztuk to dla nas zdecydowanie za mało:) Inspirację znalazłam tutaj.
Składniki (na 20 ciasteczek):
• 130 g mąki
• 20 g dobrej jakości, mocnego i gorzkiego kakao (można dać więcej, jeśli lubimy ciasteczka mocno czekoladowe)
• 50 g cukru
• 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 50 g oleju
• 70 g mleka
• 50 g drobno posiekanej czekolady (gorzkiej, mlecznej lub białej; ja dałam gorzką)
Przesianą mąkę połączyć z cukrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać olej i mleko, wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, zagnieść elastyczne ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je dłonią i układać w odstępach na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170°C przez 10-15 min. (moje ciasteczka piekłam przez 15 min.). Ostudzić na kratce. Przechowywać w szklanym pojemniku lub puszce.