Bigos
Nieodzowna część każdych świąt, idealny sposób na obiad jednogarnkowy na kilka dni, wspaniałe danie ciepłe na spotkania imieninowe czy domówkę w Sylwestra- słowem, danie uniwersalne. Proste w przygotowaniu, stosunkowo tanie i za każdym razem smaczne i sycące. Mowa oczywiście o tradycyjnym, staropolskim bigosie!
Składniki:
- 1/2 główki kapusty białej
- 1 kg kapusty kiszonej
- 20 dag mięsa szynkowego
- 1 laska kiełbasy swojskiej
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 10 śliwek suszonych
- garść grzybów suszonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, kminek
Bigos
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie następnie gotujemy ją przez około 1 godzinę w wodzie. W między czasie szatkujemy kapustę surową , kroimy kiełbasę na plasterki oraz mięso szynkowe w kostkę. Grzyby gotujemy około 30 minut - najlepiej namoczyć je wcześniej na kilka godzin. Cebulę i czosnek siekamy. Gdy kapusta kiszona jest już miękka odcedzamy ją, łączymy z kapustą surową i gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem wody po grzybach . Mięso szynkowe podsmażamy na patelni , dodajemy cebulę i czosnek. Kapustę doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, dodajemy mięso szynkowe z cebulą i czosnkiem, pokrojone śliwki oraz grzyby. Gotujemy około 1 godzinę, po czym dodajemy podsmażoną kiełbasę. Na sam koniec dodajemy koncentrat pomidorowy tak by bigos nabrał pięknego koloru o aromatu. Gotowe!