Bigos z patisona
Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań jak np ten prosty bigos, na który Was dziś zapraszam.
Składniki (porcja dla 2 osób):
- 3 patisony
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 papryka
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- pętko kiełbasy (u mnie podwawelska)
- sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość, aż patisony będą miękkie. Wtedy doprawiamy, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy.
#MyVictorinox