Bigos z patisona

Bigos z patisona

Zdjęcie - Bigos z patisona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Najlepszy sposób na wykorzystanie letnich smaków to dla mnie zamykanie tych smaków w słoikach i gotowanie dań których bazę stanowią aktualnie dostępne warzywa. Tym razem bardzo proste danie jednogarnkowe, którego głównym składnikiem są patisony, gdy pierwszy raz zostałam obdarowana w tym roku nimi nie sądziłam, że tak często będą gościc w mojej kuchni i znajdę dla nich tyle ciekawych zastosowań jak np ten prosty bigos, na który Was dziś zapraszam.

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 3 patisony
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pętko kiełbasy (u mnie podwawelska)
  • sól, pieprz, ostra papryka, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Obrane ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli, wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po niej patisony (ja je przed krojeniem pozbawiłam nasion) na koniec dorzucamy kiełbasę i dusimy całość, aż patisony będą miękkie. Wtedy doprawiamy, dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze chwilkę dusimy.
Zdjęcie - Bigos z patisona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami #MyVictorinox
Zdjęcie - Bigos z patisona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bigos z patisona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Bigos z patisona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zdjęcie - Bigos z patisona - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów