Bigos z młodej kapusty
Pyszny bigos z młodej kapusty z dodatkiem cebuli, marchewki, dobrej kiełbasy i koperku. Jest ekspresowy w przygotowaniu. Całość zajmie nie dłużej niż 40 minut! Nie trzeba stać i gotować przez kilka dni jak to jest w przypadku tradycyjnego bigosu. Świetny na prosty, szybki obiad lub kolację.
PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY (4 porcje)
Składniki :
1 kg młodej kapusty
1 cebula
1 kiełbasa, np. śląska
1 duża marchewka
300 ml wody
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
1 liść laurowy
1 płaska łyżeczka mielonego kminku
sól, pieprz
Jak zrobić bigos z młodej kapusty : Kapustę poszatkować. Cebulę i marchew obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Kiełbasę pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić cebulę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć przez 2 minuty. Dodać kiełbasę, smażyć razem aż cebula z kiełbasą lekko się zarumienią. Wówczas dodać kapustę i marchewkę, liść laurowy, mielony kminek, szczyptę pieprzu, sporą szczyptę soli i wodę. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 15-20 minut. W czasie gotowania zajrzeć i zamieszać. Pod koniec gotowania na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać mąkę, energicznie wymieszać i dodać do gotującego się bigosu. Dobrze wymieszać, zagotować, ściągnąć z palnika. Na koniec dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem.