Bigos z młodej kapusty


Młoda kapusta to sezonowy przysmak, na który czekamy całą zimę. Małe główki w kolorze zielonym i jasnozielonym można kupić od maja do lipca. Z takiej kapusty przygotujecie najlepsze surówki, kapuśniaki i bigosy. Uwielbiam ją w każdej postaci. Dziś serwuję bigos z mięsną wkładką w postaci kabanosa, ale możecie go zastąpić boczkiem lub inną kiełbasą, albo po prostu pominąć, jeśli wolicie wersję vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie.

Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
główka młodej kapusty
marchewka
cebula
230 g kabanosów
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
2 łyżki oleju
1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody
listek laurowy
sól
pieprz
pęczek koperku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy olej i szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i chwilę razem podsmażamy. Dodajemy poszatkowaną kapustę, marchewkę startą na tarce, liść laurowy, wlewamy bulion/wodę, wino i sok z cytryny. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy i gotujemy około 15 minut, w międzyczasie 2 razy mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.


Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bigos z młodej kapusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów

Podobne przepisy