Bigos z cukinii

Bigos z cukinii

Zdjęcie - Bigos z cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bigos z cukinii to moja pierwsza propozycja do akcji "CUKINIOWY SIERPIEŃ 2010". Jako dziecko jadłam go często u mojej babci, to kolejna perła z lamusa, polecam!

Składniki na 6 osób:
4 średnie cukinie
1 kg zwykłej kiełbasy
0,5 kg cebuli
5 pomidorów lub przecier pomidorowy
5-6 łyżek keczupu
olej do smażenia
3 ząbki czosnku
5 łyżek wody
sól, pieprz

Cukinię obrać, wykroić miąższ z pestkami, pokroić w drobną kostkę, posolić (cukinia puści sok i zmięknie, później odcedzić). Pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbasę zeszklić na oleju, wrzucić do rondla.

Oddzielnie na odrobinie oleju uprażyć cukinię, dodać wodę, musi lekko się rozgotować (tak około 20-25 minut). Wszystkie składniki połączyć razem, na koniec dodać pomidory (albo przecier pomidorowy) oraz keczup. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Dusić jeszcze około 10 minut. Wyłączyć palnik, na koniec dodać starty czosnek, wymieszać, gotowe!

Smacznego:-)

Zdjęcie - Bigos z cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos z cukinii  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów