Bigos staropolski

Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bigos staropolski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 500 g pręgi wołowej (bez kości)
  • 250 g boczku wędzonego
  • 250 g kiełbasy
  • 75 g suszonych śliwek
  • 40 g suszonych grzybów
  • 125 ml czerwonego wina
  • 2-3 łyżki (30-45 ml) oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • miód do smaku
  • sól i pieprz według smaku
Przygotowanie

Kapustę pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę. Dodać kapustę i przyprawy, zalać wodą gotować ok. godziny.


Grzyby zalać gorącą wodą, ugotować. Jeżeli kawałki są duże (np. kapelusze) pokroić w paseczki. Grzyby razem z wodą z gotowania dodać do gotującej się kapusty.


Wołowinę i wieprzowinę pokroić w dużą kostkę, boczek w drobniejszą, a kiełbasę w plasterki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, podsmażyć boczek, dodać do kapusty. Następnie podsmażyć kiełbasę i również dodać do kapusty. Po kiełbasie obsmażyć łopatkę, dodać do kapusty. Na koniec z każdej strony obsmażyć wołowinę, dodać wino, dusić 15 minut pod przykryciem, następnie dołożyć do bigosu. Całość gotować jeszcze min. 1,5 godziny.


Śliwki przekroić na połówki, dodać do bigosu. Bigos doprawić do smaku solą, pieprzem i miodem. Gotować jeszcze godzinę. 


Przepis pochodzi z pelnytalerz.blogspot.com

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z pastą serowo-brokułową
1

Kruche babeczki z pastą serowo…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pomidory nadziewane tuńczykiem
1

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ślimaczki z ciasta francuskiego z pieczarkami i mozzarellą
2

Ślimaczki z ciasta francuskieg…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Sałatka meksykańska z kurczakiem i awokado

Sałatka meksykańska z kurczaki…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Karp po żydowsku z żurawiną i orzechami

Karp po żydowsku z żurawiną i…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Kanapka  z awokado i smażonymi pieczarkami
2

Kanapka z awokado i smażonymi…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Potrawka z kurczaka z marchewką i groszkiem

Potrawka z kurczaka z marchewk…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dyniowa owsianka z masłem orzechowym
1

Dyniowa owsianka z masłem orze…

food² food²
Food Square

Buraczki zasmażane
1

Buraczki zasmażane

kasiac kasiac
Pokrojone i doprawione

Zupa dyniowa na mleczku kokosowym

Zupa dyniowa na mleczku kokoso…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kapusta czerwona do słoików
1

Kapusta czerwona do słoików

Moja Książka Kucharska Moja Książka Kucharska
Moja Książka Kucharska