Bigos po alzacku

Danie z książeczki "Polubić kapustę" (cóż za romantyczny tytuł ;))

Jak dla mnie, typowe danie z kuchni niemieckiej - co prawda, nie znam się szczególnie na kuchni niemieckiej, ale tak ją sobie wyobrażam. Czasami mam ochotę na takie klimaty, a tak szczególnie, to miałam ochotę na kiszoną kapustę w jakiś nietypowy sposób.

Składniki:

50 dag kapusty kiszonej

50 dag białej kiełbasy

cebula

szklanka jasnego piwa

pieprz, sól, oliwa

Cebulę pokrój w plastry. Kiełbasę ponacinaj, ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą, obłóż cebulą, podlej piwem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.

Kapustę smaż na oliwie, aż będzie miękka. Możesz też podlać ją piwem. W przepisie nic nie ma o przyprawach - myślę, że to zależy od kapusty - ja swoją doprawiłam majerankiem.

Kiedy kiełbasa będzie już rumiana, wyjmij naczynie z piekarnika i dołóż kapustę.

Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Podawaj z ziemniakami i piwem.

Przepisy z tych kategorii

Bigos staropolski
1

Bigos staropolski

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Bigos staropolski

Bigos staropolski

aronia aronia
Wiem co jem

Bigosik z młodej kapusty
2

Bigosik z młodej kapusty

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Bigos studencki

Bigos studencki

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Bigos

Bigos

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Przepisy z tych kategorii

Bigos staropolski

Bigos staropolski

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Bigos  tradycyjny
1

Bigos tradycyjny

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Bigos z młodej kapusty
1

Bigos z młodej kapusty

Dzi Dzi
karmelowy

Kalendarz adwentowy #13: Bigos
4

Kalendarz adwentowy #13: Bigos

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Bigos
2

Bigos

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Bigos
4

Bigos

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko