Bigos po alzacku
Danie z książeczki "Polubić kapustę" (cóż za romantyczny tytuł ;))
Jak dla mnie, typowe danie z kuchni niemieckiej - co prawda, nie znam się szczególnie na kuchni niemieckiej, ale tak ją sobie wyobrażam. Czasami mam ochotę na takie klimaty, a tak szczególnie, to miałam ochotę na kiszoną kapustę w jakiś nietypowy sposób.
Składniki:
50 dag kapusty kiszonej
50 dag białej kiełbasy
cebula
szklanka jasnego piwa
pieprz, sól, oliwa
Cebulę pokrój w plastry. Kiełbasę ponacinaj, ułóż w naczyniu do zapiekania wysmarowanym oliwą, obłóż cebulą, podlej piwem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni.
Kapustę smaż na oliwie, aż będzie miękka. Możesz też podlać ją piwem. W przepisie nic nie ma o przyprawach - myślę, że to zależy od kapusty - ja swoją doprawiłam majerankiem.
Kiedy kiełbasa będzie już rumiana, wyjmij naczynie z piekarnika i dołóż kapustę.
Zapiekaj jeszcze przez 10 minut.
Podawaj z ziemniakami i piwem.