Bigos

Pyszny! Słodko-kwaśny z maślaną nutą i sporą ilością suszonych grzybków.

Przepis znalazłam na blogu Justyny  Polecam!

Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bigos jesienny

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • ok. 500g kapusty kiszonej
  • 4 - 5 pętek cienkiej kiełbasy, np śląskiej
  • ok. 400g wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 1 spora marchewka
  • 4 garstki suszonych grzybów
  • 1/2 - 3/4 kostki margaryny
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki ulubionego keczupu
  • opcjonalnie: sos pieczeniowy jasny lub grzybowy w proszku - 1 opakowanie
  • sól, pieprz, vegeta, słodka papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3 płaskie łyżki masła

Grzybki opłukać w ciepłej wodzie. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na jakiś czas. Po kilku godzinach ugotować je w tej samej wodzie z dodatkiem małej, obranej cebulki.

Białą kapustę drobno posiekać, zalać zimną wodą i ugotować na półtwardo. Odcedzić.

Kwaśną kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż nieco zmięknie. Jeśli wody zostało niewiele - zostawiamy ją w garnku, jeśli jest jej zbyt dużo - odlewamy nadmiar. Następnie dodać białą kapustę i dokładnie wymieszać. gotować na niewielkim ogniu, w międzyczasie dodając grzybki i przecedzony wywar grzybowy.

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić ją na patelni z niewielką ilością margaryny. Do miękkiej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Wymieszać i dusić, aż marchew zmięknie. Zawartość patelni wyłożyć do garnka z gotującą się kapustą i dokładnie wymieszać.

Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości rozpuszczonej margaryny usmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, następnie do lekko złocistego dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę - usmażyć na rumiano. Następnie całość przełożyć do garnka z kapustą. Wrzucić także 1 lub 2 przepołowione ząbki czosnku. Całość dusić na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie, a woda na dnie garnka całkowicie wyparuje. Gotowy bigos doprawić solą, pieprzem, vegetą i słodką mieloną papryka. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup i ew. rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody sos. Można również dodać odrobinę masła. Bardzo dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze na sporym ogniu przez kilka minut.

Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki "przegryzą się" ze sobą.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Bigos
2

Bigos

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Staropolski bigos po mojemu
3

Staropolski bigos po mojemu

do garów marsz do garów marsz
Do garów marsz

Fuczki
2

Fuczki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Surówka z kapustą pekińską, kukurydzą i słonecznikiem
1

Surówka z kapustą pekińską, ku…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Łazanki z kapustą, grzybami i fasolą

Łazanki z kapustą, grzybami i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Grochówka z kiszoną kapustą

Grochówka z kiszoną kapustą

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Przepisy z tych kategorii

Chai mini serniczki z musem mango
1

Chai mini serniczki z musem ma…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Snikers
1

Snikers

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kostka tiramisu
1

Kostka tiramisu

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Drożdżówki z twarogiem
1

Drożdżówki z twarogiem

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Dżem z kumkwatów
1

Dżem z kumkwatów

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Walentynkowe ciasto czekoladowe
2

Walentynkowe ciasto czekoladow…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia