Bigos

Pyszny! Słodko-kwaśny z maślaną nutą i sporą ilością suszonych grzybków.

Przepis znalazłam na blogu Justyny  Polecam!

Zdjęcie - Bigos - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bigos jesienny

Składniki:

  • główka białej kapusty
  • ok. 500g kapusty kiszonej
  • 4 - 5 pętek cienkiej kiełbasy, np śląskiej
  • ok. 400g wędzonego boczku
  • 4 średnie cebule
  • 1 spora marchewka
  • 4 garstki suszonych grzybów
  • 1/2 - 3/4 kostki margaryny
  • 2 - 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 lub 2 ząbki czosnku
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1/4 szklanki ulubionego keczupu
  • opcjonalnie: sos pieczeniowy jasny lub grzybowy w proszku - 1 opakowanie
  • sól, pieprz, vegeta, słodka papryka w proszku
  • opcjonalnie: 3 płaskie łyżki masła

Grzybki opłukać w ciepłej wodzie. Następnie zalać je gorącą wodą i odstawić na jakiś czas. Po kilku godzinach ugotować je w tej samej wodzie z dodatkiem małej, obranej cebulki.

Białą kapustę drobno posiekać, zalać zimną wodą i ugotować na półtwardo. Odcedzić.

Kwaśną kapustę zalać niewielką ilością wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż nieco zmięknie. Jeśli wody zostało niewiele - zostawiamy ją w garnku, jeśli jest jej zbyt dużo - odlewamy nadmiar. Następnie dodać białą kapustę i dokładnie wymieszać. gotować na niewielkim ogniu, w międzyczasie dodając grzybki i przecedzony wywar grzybowy.

Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić ją na patelni z niewielką ilością margaryny. Do miękkiej cebuli dodać startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Wymieszać i dusić, aż marchew zmięknie. Zawartość patelni wyłożyć do garnka z gotującą się kapustą i dokładnie wymieszać.

Na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości rozpuszczonej margaryny usmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę, następnie do lekko złocistego dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę - usmażyć na rumiano. Następnie całość przełożyć do garnka z kapustą. Wrzucić także 1 lub 2 przepołowione ząbki czosnku. Całość dusić na małym ogniu (co jakiś czas mieszając), aż wszystkie składniki będą idealnie miękkie, a woda na dnie garnka całkowicie wyparuje. Gotowy bigos doprawić solą, pieprzem, vegetą i słodką mieloną papryka. Dodać koncentrat pomidorowy, keczup i ew. rozrobiony w niewielkiej ilości zimnej wody sos. Można również dodać odrobinę masła. Bardzo dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze na sporym ogniu przez kilka minut.

Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki "przegryzą się" ze sobą.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Bigos
2

Bigos

Antenka Antenka
Smaczny Kąsek

Staropolski bigos po mojemu
3

Staropolski bigos po mojemu

do garów marsz do garów marsz
Do garów marsz

Fasolka po bretońsku
3

Fasolka po bretońsku

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska
2

Pączki doskonałe z różą. Kuchn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Pyszne pączki Hanny Szymanderskiej
1

Pyszne pączki Hanny Szymanders…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Bigos

Bigos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Przepisy z tych kategorii

Ciecierzyca po bretońsku

Ciecierzyca po bretońsku

Beti Beti
kruche babeczki

Pikantny gulasz pomidorowy z karczku
1

Pikantny gulasz pomidorowy z k…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ziemniaczki zapiekane z boczkiem, suszonym pomidorem i rukolą
3

Ziemniaczki zapiekane z boczki…

Beti Beti
kruche babeczki

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru
1

Karkówka w sosie śliwkowym z w…

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III

Schab pomidorowo - kokosowy du…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zupa z topinamburu z uszkami ze śliwkami z boczkiem
1

Zupa z topinamburu z uszkami z…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu