Biedronka z jagodami
Proste, choć czasochłonne, piekne i smaczne ciasto. Polecam!
/Przy kuchennym stole/
Biedronka z jagodami
Składniki:
Ciasto jasne:
- 1 jajko
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 dag margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru pudru
Ciasto ciemne:
- 3 jajka
- 1 szklanka gęstej śmietany 18%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
Krem:
- 1/2 litra mleka
- 25 dag margaryny
- cukier wanilinowy
- 1 szklanka cukru kryształu
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
dekoracja:
- jagody
- galaretka pomarańczowa
Przygotować ciasto jasne:
Wszystkie składniki sypkie wsypać do miski, dodać masło lub margarynę pokrojoną na kawałeczki. Zagnieść ciasto - jeżeli ciasto nie będzie chciało się zagniatać, można dodać jeszcze odrobinę tłuszczu. Z ciasta uformowac dwie kule, każdą owinąć folią i włożyć do zamrażalnika.
Przygotować ciasto ciemne:
Wymieszać dokładnie łyżką lub zmiksować żółtka, cukier, sodę, kakao i śmietanę. Na koniec wmieszać delikatnie pianę ubitą z białek i szczypty soli. Jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i delikatnie wmieszać je drewnianym widelcem w ciasto ciemne.
Masę przełożyć do odpowiedno przygotowanej tortownicy (użyłam tortownicy o śr. 26 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 st.C ok. 1 godz. Ostudzic.
Przygotować krem:
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Resztę mleka zmiksować z mąką pszenną i ziemniaczaną i powstałą mieszaninę wlać do gorącego mleka. Ugotować budyń. Przykryć garnek folią spożywczą, żeby nie zrobił sie kożuch, odstawić do sotygnięcia. Margarynę utrzeć i dodawać po łyzce budyniu. Puszystą masę wyłożyć na ciasto, posypać jagodami i wstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 350 ml wrzącej wody (na tortownicę o śr. 26 cm dałam trochę więcej wody), tężejącą wylac na schłodzone ciasto i ponownie wstawić do lodówki.
Smacznego!