Biały sos z niczego

Nie jest to całkiem nic, ale jak można nazwać sos, który robi się szybko i używa do niego kilku podstawowych składników? ;) Został na patelni tłuszcz od smażenia mięsa, więc zróbmy sos. Troszkę śmietany, przyprawy, zaklepka - no i powstał, bardzo pyszny, troszke ostry (bo taki lubię najbardziej).
Jasne, można sie bardziej przyłożyć do zrobienia sosu, ale ten jest dla mnie wystarczajaco dobry ;)

Zdjęcie - Biały sos z niczego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Co potrzebujemy:
  • resztę tłuszczu po smażenia mięsa
  • 200 ml śmietany (najlepiej min 30%)
  • mąka i woda na zaklepkę
  • przyprawy (czosnek, papryka, sól, pieprz, lubczyk, pietruszka, itd)


1. Do resztki tłuszczu na patelnie, wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy i wszystko podgotowujemy. Aby sos był bardziej gęsty, robimy zaklepkę.

2. Zaklepka. Do słoiczka wlewamy ok 200 ml zimnej wody i wsypujemy 1,5-2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy przez potrząsanie. Gotową zaklepkę wylewamy na patelnię i dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby możemy dodać nieco wody.


Przepisy z tych kategorii

Sos koperkowy + film

Sos koperkowy + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Sos vinaigrette musztardowy
5

Sos vinaigrette musztardowy

A_SE A_SE
Shabbyeat

Sos sałatkowy jogurtowo-makowy
2

Sos sałatkowy jogurtowo-makowy

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Expresowy sos toffi (pyszny!)
13

Expresowy sos toffi (pyszny!)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Vinegrette z miodem i czosnkiem
3

Vinegrette z miodem i czosnkie…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sos  karmelowy
9

Sos karmelowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku