BIAŁY CHLEB NA ZAKWASIE
Prosty i szybki (jak na zakwasowca) chleb z przepisu Liski. Za pierwszym razem musiałam jednak przetrzymać go w lodówce przez pół dnia i całą noc , stąd takie duże dziurki w miąższu (fot.2). Za drugim razem zrobiłam już przepisowo i wyszedł taki jak powyżej. Prosty i smaczny. Jego wadą jest jednak to , że nie utrzymuje długo świeżości , ale bochenek nie jest zbyt duży , więc może nawet nie doczekać następnego dnia ;-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki połączyć, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub uformować bochenek albo bułeczki. Spryskać olejem lub oliwą i posypać maką. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 210 st.C. i piec chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).