BIAŁY CHLEB NA ZAKWASIE

Zdjęcie - BIAŁY CHLEB NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prosty i szybki (jak na zakwasowca) chleb z przepisu Liski. Za pierwszym razem musiałam jednak przetrzymać go w lodówce przez pół dnia i całą noc , stąd takie duże dziurki w miąższu (fot.2). Za drugim razem zrobiłam już przepisowo i wyszedł taki jak powyżej. Prosty i smaczny. Jego wadą jest jednak to , że nie utrzymuje długo świeżości , ale bochenek nie jest zbyt duży , więc może nawet nie doczekać następnego dnia ;-)

Składniki:
- 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego

Wszystkie składniki połączyć, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub uformować bochenek albo bułeczki. Spryskać olejem lub oliwą i posypać maką. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do temp. 210 st.C. i piec chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).

Zdjęcie - BIAŁY CHLEB NA ZAKWASIE - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Maślane bułeczki- dodatek w sam raz do popołudniowej herbatki
2

Maślane bułeczki- dodatek w sa…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb czeski- łatwy i pyszny
3

Chleb czeski- łatwy i pyszny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Hamburgerowe szaleństwo czyli o bułeczkach idealnych
1

Hamburgerowe szaleństwo czyli…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brazylijskie bułeczki kokosowe
18

Brazylijskie bułeczki kokosowe

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chleb- pyszny, z chrupiącą skórką
16

Chleb- pyszny, z chrupiącą skó…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cynamonowa rolada chlebowa*
4

Cynamonowa rolada chlebowa*

Tosia Tosia
Smakowity chleb