Białe ciasteczka piernikowe
Niepostrzeżenie zaczął się grudzień i lada moment kolejny rok będzie można uznać za miniony... w tej sytuacji najwyższy czas, zacząć myśleć o nadchodzących świętach i tym co na nie przygotujemy. Dziś pierwszy pomysł.
Prosty, nie wymagający nie wiadomo jakich, kulinarnych umiejętności i gwarantujący pyszny efekt. Jak zwykle u nas zresztą :)
For English version roll down... Potrzebne będzie:
- 150 gramów miękkiego masła
- 140 gramów brązowego cukru
- jedno jajo
- 190 gramów przesianej mąki
- dwie łyżeczki przyprawy do piernika
- ćwierć łyżeczki sody
- cukier puder do obtoczenia
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło i cukier pakujemy do miski, i ucieramy przez pięć minut żyrafą... chodzi o to, żeby oba się połączyły. Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze dwie minuty, dopóki nie zjaśnieje... Dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Ubijamy mikserem póki ciasto nie stanie się plastyczne. Nabieramy płaską łyżkę masy i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i kładziemy na blachę z papierem do pieczenia, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy przez 11 minut aż brzegi się zezłocą.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze jeszcze przez minutę. Studzimy na kratce.
Przy garach: Aga Tekst: Aga i Tomasz Pstrykała: Aga
Gingerbread biscuits You will need:
- 150 grams butter, softened
- 140 grams of brown sugar
- 1 egg
- 190 grams flour, sifted
- 2 teaspoons gingerbread spice
- 1/4 teaspoon baking soda
- powder sugar, for rolling
Text: Aga