Białe ciasteczka piernikowe

Zdjęcie - Białe ciasteczka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Niepostrzeżenie zaczął się grudzień i lada moment kolejny rok będzie można uznać za miniony... w tej sytuacji najwyższy czas, zacząć myśleć o nadchodzących świętach i tym co na nie przygotujemy. Dziś pierwszy pomysł.


Prosty, nie wymagający nie wiadomo jakich, kulinarnych umiejętności i gwarantujący pyszny efekt. Jak zwykle u nas zresztą :)
For English version roll down... Potrzebne będzie:
  • 150 gramów miękkiego masła
  • 140 gramów brązowego cukru
  • jedno jajo
  • 190 gramów przesianej mąki
  • dwie łyżeczki przyprawy do piernika
  • ćwierć łyżeczki sody
  • cukier puder do obtoczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Masło i cukier pakujemy do miski, i ucieramy przez pięć minut żyrafą... chodzi o to, żeby oba się połączyły. Dodajemy jajko i ubijamy jeszcze dwie minuty, dopóki nie zjaśnieje... Dodajemy przesianą mąkę, przyprawę do piernika i sodę. Ubijamy mikserem póki ciasto nie stanie się plastyczne. Nabieramy płaską łyżkę masy i formujemy kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i kładziemy na blachę z papierem do pieczenia, zostawiając miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy przez 11 minut aż brzegi się zezłocą.
Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na blasze jeszcze przez minutę. Studzimy na kratce.
Przy garach: Aga Tekst: Aga i Tomasz Pstrykała: Aga
Gingerbread biscuits You will need:
  • 150 grams butter, softened
  • 140 grams of brown sugar
  • 1 egg
  • 190 grams flour, sifted
  • 2 teaspoons gingerbread spice
  • 1/4 teaspoon baking soda
  • powder sugar, for rolling
Preheat oven to 180 degrees Celcius. Place the butter and sugar in a bowl and whisk for 5 minutes using an electric whisk. Add the egg and beat for 2 minutes until pale. Add the flour, gingerbreas spice and soda and beat until a smooth dough forms. Roll tablespoon of the dough into balls and roll in the powder sugar. Place on a baking tray lined with baking paper, spacing them slightly apart. Bake for 11 minutes until edges are golden. Leave the biscuits to cool for 1 minute, then transfer on wire racks to cool completely. Dust the biscuits with icing sugar before serving.
Text: Aga
Zdjęcie - Białe ciasteczka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Białe ciasteczka piernikowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepisy z tych kategorii

Piernikowe muffinki

Piernikowe muffinki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przekładane ciasteczka makowe

Przekładane ciasteczka makowe

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Żytnie pierniczki migdałowe

Żytnie pierniczki migdałowe

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Muffiny piernikowe
2

Muffiny piernikowe

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Kruidnoten – szybkie pierniczki holenderskie

Kruidnoten – szybkie pierniczk…

mollisia mollisia
Walka w kuchni

Makowe babeczki
2

Makowe babeczki

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka