Biała kiełbasa z cebulą w białym winie
Składniki:
- 5 kiełbas białych surowych
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- olej Kujawski 3 ziarna
- 1/2 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 łyżka majeranku
- ok. 1 łyżeczki czerwonej papryki
- pieprz
- szczypta soli
- koperek
Przygotowanie:
Cebule kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Wrzucamy na rozgrzany na patelni olej Kujawski 3 ziarna, delikatnie solimy i smażymy, aż będzie szklista.
Na drugiej patelni smażymy kiełbasę z obydwu stron, dodajemy przesmażoną cebulę, posypujemy papryką oraz pieprzem i zalewamy winem.
Przykrywamy i smażymy na małym ogniu przez 10 minut. W połowie dodajemy majeranek.
Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Czas przygotowania: 25 min.
Ilość porcji: 5