Biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc pojawiamy się z pysznym pomysłem na Wielkanocny stół 🐣To biała kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym, a najpierw usmażona na oleju Kujawskim 3 ziarna. Olej Kujawski 3 ziarna to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Olej świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Składniki na białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym:
- 500 g białej kiełbasy
- 3 średnie cebule
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 1 łyżka majonezu
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną w sosie chrzanowym:
Białą kiełbasą obrać i ponacinać nożem w drobną kratkę. Cebulę pokroić w piórka.
Na rozgrzaną patelnię wlać olej Kujawski 3 ziarna i podsmażyć kiełbasę. Usmażoną kiełbasę odłożyć na bok.
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, aż się lekko zeszkli. Wlać słodką śmietankę, dodać chrzan, majonez i podgrzewać chwilę, aż sos zgęstnieje.Na koniec doprawić do smaku majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Sos chrzanowy wylać do formy do pieczenia i ułożyć pokrojoną białą kiełbasę.
Pieczemy przez ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 min
Stopień trudności: prosty przepis