Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

Zdjęcie - Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na Wielkanoc przygotowałam białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli. Soczysta i aromatyczna świetnie się prezentuje na wielkanocnym stole. Do smażenia użyłam oleju Kujawskiego 3 ziarna, który świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.

Składniki na białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 250 ml ciemnego piwa
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz do smaku

Zdjęcie - Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak przyrządzić białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli?

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Czosnek pokrój w plasterki.

Na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, musztardę francuską, suszony majeranek, sól, pieprz – wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę razem. Dolej ciemnego piwa.

Cebulę w sosie piwno-musztardowym włóż do żaroodpornego naczynia.

Białą kiełbasę lekko ponacinaj od góry lub ponakłuwaj wykałaczką, następnie ułóż na cebuli w naczyniu do zapiekania.

Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 190°C (bez pokrywki) do wyraźnego zarumienienia. Co pewien czas polewaj kiełbaski niewielką ilością piwa.

Białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli podawaj na ciepło z dodatkiem ostrej musztardy.

 

Porada: Wybierz ciemne piwo o karmelowym lub lekko korzennym profilu – podbije smak kiełbasy i nada całości głębi.

Zdjęcie - Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów