Biała kiełbasa pieczona w piwie i cebuli

Na Wielkanoc przygotowałam białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli. Soczysta i aromatyczna świetnie się prezentuje na wielkanocnym stole. Do smażenia użyłam oleju Kujawskiego 3 ziarna, który świetnie nadaje się do smażenia i gotowania. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy E i K.
Składniki na białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli:
- 1 kg białej kiełbasy
- 250 ml ciemnego piwa
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 4 łyżki oleju Kujawski 3 ziarna
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka miodu (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzić białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli?
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Czosnek pokrój w plasterki.
Na rozgrzanym oleju Kujawski 3 ziarna zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, musztardę francuską, suszony majeranek, sól, pieprz – wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę razem. Dolej ciemnego piwa.
Cebulę w sosie piwno-musztardowym włóż do żaroodpornego naczynia.
Białą kiełbasę lekko ponacinaj od góry lub ponakłuwaj wykałaczką, następnie ułóż na cebuli w naczyniu do zapiekania.
Całość wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut w temperaturze 190°C (bez pokrywki) do wyraźnego zarumienienia. Co pewien czas polewaj kiełbaski niewielką ilością piwa.
Białą kiełbasę pieczoną w piwie i cebuli podawaj na ciepło z dodatkiem ostrej musztardy.
Porada: Wybierz ciemne piwo o karmelowym lub lekko korzennym profilu – podbije smak kiełbasy i nada całości głębi.
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: prosty przepis