Biała czekolada - babeczki i krem
Dzisiaj trochę monotonnie bo wszystko z białą czekoladą, ale zapewniam że baardzo pysznie. Otóż proponuję przepis na babeczki z dodatkiem białej czekolady udekorowane kremem również z dodatkiem białej czekolady. Do przygotowania samych babeczek sięgnęłam po sprawdzony już wcześniej przeze mnie przepis; celem przypomnienia zapraszam tutaj. Bardzo nam wtedy te babeczki zasmakowały, puszyste, delikatne ciasto z lekko spieczoną skórką o wspaniałym aromacie. Tym razem jednak udekorowałam je kremem a nie po prostu czekoladą. Krem jest pyszny, doskonale komponuje się z ciastem. Jego przygotowanie wymaga jednak odrobiny cierpliwości ale zaręczam że jest tego warty. Polecam :)
Składniki na 12 - 18 babeczek:
Ustaw mikser na wolne obroty i dodaj do masy połowę porcji mąki, następnie połowę mleka. Kiedy już dobrze się wymieszają wlej płynną czekoladę oraz kolejno pozostałą mąkę i mleko. Kiedy wszystkie składniki ciasta będą już dobrze połączone na gładką, gęstą, kremową masę wyłącz mikser.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, nie wypełniaj ich bardziej niż do połowy wysokości ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie i ma tendencję do "uciekania" z foremek. Piecz około 20 - 25 minut aż do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do zupełnego wystudzenia. Przygotuj krem.
Składniki na krem:
Masło i serek mascarpone włóż do misy miksera i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj cukier puder i najpierw delikatnie, później bardziej energicznie ucieraj masę, dodaj wanilię. Na koniec cały czas ucierając wlewaj cieniutkim strumyczkiem płynną czekoladę do masy. Krem będzie dosyć rzadki, przed dekorowaniem należy więc wstawić go do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
Babeczki są smaczne zarówno na świeżo jak i następnego dnia. Można wstawić je na noc do lodówki (najlepiej w szczelnie zamkniętym pudełku) a wyjąć z niej na godzinę przed podaniem, aby ciasto i krem nabrały temperatury pokojowej.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis
Składniki na 12 - 18 babeczek:
- 100g masła
- 175g drobnego cukru do wypieków
- 2 jajka o temperaturze pokojowej
- 275g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g roztopionej białej czekolady
- 125ml podgrzanego mleka
Ustaw mikser na wolne obroty i dodaj do masy połowę porcji mąki, następnie połowę mleka. Kiedy już dobrze się wymieszają wlej płynną czekoladę oraz kolejno pozostałą mąkę i mleko. Kiedy wszystkie składniki ciasta będą już dobrze połączone na gładką, gęstą, kremową masę wyłącz mikser.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, nie wypełniaj ich bardziej niż do połowy wysokości ponieważ ciasto bardzo mocno rośnie i ma tendencję do "uciekania" z foremek. Piecz około 20 - 25 minut aż do suchego patyczka. Upieczone babeczki przełóż na kratkę do zupełnego wystudzenia. Przygotuj krem.
Składniki na krem:
- 100g białej czekolady
- 50g miękkiego masła
- 250g serka mascarpone
- 200g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstarku waniliowego
Masło i serek mascarpone włóż do misy miksera i ucieraj na gładką masę. Następnie dodaj cukier puder i najpierw delikatnie, później bardziej energicznie ucieraj masę, dodaj wanilię. Na koniec cały czas ucierając wlewaj cieniutkim strumyczkiem płynną czekoladę do masy. Krem będzie dosyć rzadki, przed dekorowaniem należy więc wstawić go do lodówki na około godzinę. Po schłodzeniu przełóż krem do rękawa cukierniczego i udekoruj nim babeczki.
Babeczki są smaczne zarówno na świeżo jak i następnego dnia. Można wstawić je na noc do lodówki (najlepiej w szczelnie zamkniętym pudełku) a wyjąć z niej na godzinę przed podaniem, aby ciasto i krem nabrały temperatury pokojowej.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis