Bezy wegańskie

Nobla temu, kto wpadł na pomysł wykorzystania wody, która zostaje po ugotowaniu ciecierzycy! Bezy wegańskie przygotowujemy z aquafarbay, a aquafarba to właśnie ta cudowna woda z puszki po ciecierzycy i to ona jest najważniejszym składnikiem dzisiejszego przepisu. Do tej pory płyn wylewany był do zlewu, a od niedawna wzbogacił kuchnię wegańską, dając możliwość przygotowania na jego bazie majonez, kremy, musy i cudowną bezę. Mam nadzieję, że z przepisu będą korzystać nie tylko osoby na diecie wegańskiej, zachęcam i to bardzo do spróbowania dzisiejszej bezy szczególnie te osoby, które tak jak i ja nie przepadają za klasyczną bezą przygotowaną z białek. Dzisiejszy przepis bardzo przypadł mi do gustu! Beza jest bardzo smaczna, lekko klejąca w środku, chrupiąca z zewnątrz, a podana z delikatnym kremem i świeżymi owocami, jest wprost obłędna! No i nie mam tego posmaku kurzego, który zawsze wyczuwam w klasycznej bezie 😉

Jeśli chodzi o przygotowanie bezy, to w zasadzie wszystko wygląda tak samo, jak przy bezie klasycznej. Płyn należy na początku ubić na sztywną pianę, ten etap zajmuje troszkę więcej czasu niż przy ubijania piany z białek jaj kurzych. Następnie dodajemy cukier, łyżka po łyżce nie przerywając ubijania, a na koniec sok z cytryny lub ocet winny. Ubita piana powinna być sztywna, a jak sprawdzić, czy konsystencja bezy, jest odpowiednia? To proste wystarczy nabrać troszkę ubitej piany na łyżkę i wyłożyć ją na talerzyk lub papier tak, aby powstała łezka z cienkim ogonkiem na górze, jeśli nie rozpływa się, to znaczy, że beza jest odpowiednio ubita. Jeśli jednak zacznie się rozlewać na boki i tracić kształt, to należy dodać jeszcze odrobinę cukru, kilka łyżek powinno wystarczyć, pamiętając o solidnym ubiciu po każdej dodanej łyżce cukru. Jeszcze moja uwaga dotycząca naczynia, w którym ubijamy bezę, powinno być ono wysokie, żeby zawartość nie pryskała na boki, ale i szerokie, żeby piana równo się ubijała. Zauważyłam, że kiedy ubijam pianę w wysokim dzbanku przeznaczonym do ubijania, na jego spodzie piana jest zdecydowanie mniej ubita niż w górnej jego części. Wygodniej będzie miksować w szerszym naczyniu, które pozwoli na dokładne wymieszanie całej zawartości.

Jeśli chodzi i kształt bezy to proponuję zrobić maleńkie beziki lub takie jak przygotowałam dziś, czyli bezowe miseczki o średnicy około 8 cm.  Bezowe miseczki mają na brzegu ramę, która zabezpiecza przed rozpływaniem się kremu na boki. Bezy z aquafarby są dość wrażliwe na wilgotność otoczenia i szybko ją łapią, a co za tym idzie, robią się klejące z zewnątrz. Dlatego też najlepiej, spożyć je od razu, ale jeśli chcielibyście podać je troszkę później, to przechowajcie bezy do czasu spożycia w szczelnie zamkniętym pojemniku, wtedy ich skórka pozostanie chrupiąca i nie złapie wilgoci 🙂 Smacznego!

Bezy wegańskie Zdjęcie - Bezy wegańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 120 min Całkowity czas 2 godziny 20 min
Autor: Anna Typ dania: Desery

Ilość porcji: 14

Składniki

  • 140 ml aquafarby - woda po ciecierzycy z puszki
  • 190 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • śmietany 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • barwnik w proszku lub żelu tylko odrobinę jeśli chcecie zrobić kolorowe bezy
  • maliny, jagody lub inne owoce
  • garść prażonych orzechów laskowych

Instrukcje

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 130 st C
  2. Po odsączeniu ciecierzycy otrzymaną wodę umieścić w dość wysokim i szerokim naczyniu zacząć ubijać pianę dokładnie tak jak robimy to w przypadku bezy z białek, aquafarba ubija się troszkę dłużej niż białka, kiedy otrzymamy gęstą pianę możemy zacząć dodawać cukier puder łyżka po łyżce nie przerywając miksowania
  3. Po dodaniu całego cukru ubijamy bezę do uzyskania błyszczącej i gęstej piany na koniec dodać sok z cytryny lub ocet i ewentualnie barwnik
  4. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką
  5. Na blachę położyć papier do pieczenia, wyciskać kółka o średnicy 8-10 cm na samym brzegu zrobić jedno okrążenie w ten sposób powstanie miseczka
  6. Oczywiście możecie zrobić dowolne kształty bezików ważne, żeby były tej samej wielkości
  7. Blachę z bezami wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 st C, suszymy 1 do 2 godzin w zależności od wielkości bezików, co jakiś czas na chwilę otwórzcie piekarnik, aby wyleciała para
  8. Temperaturę można regulować w zakresie 100-130 st C, dostosujcie ją do własnych warunków, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba wyczuć najlepszą temperaturę dla bezy, beza nie powinna się przypiekać!
  9. Żeby sprawdzić, czy bezy są gotowe, należy wyjąc jedną z piekarnika odczekać 1 minutkę lub dwie i stuknąć w bezę sprawdzimy w ten sposób czy beza jest już gotowa - na zewnątrz powinna być chrupiąca, a w środku lekko wilgotna
  10. Po całkowitym upieczeniu wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić je do całkowitego wystygnięcia

Przygotowanie kremu

  1. Zimną śmietanę ubić na sztywno
  2. Do miski włożyć serek mascarpone, dodać cukier, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia, dodać ubitą śmietanę całość połączyć
  3. Bezy wykańczany tuż przed podaniem
  4. Na wysuszoną bezę nałożyć porcje kremu na wierzch ułożyć maliny, posypać orzechami
  5. Smacznego!

Notatki Bardzo ważne!Bezy po wysuszeniu w piekarniku powinny w nim całkowicie wystudzić się w nim. Kiedy są już całkowici wystudzone i stwardniały, a nie zamierzamy podać ich od razu to należy przechować je w szczelnie zamkniętym pojemniku, ponieważ bardzo szybko łapią wilgoć z otoczenia i robią się nieco klejące z zewnątrz.  

 

Zdjęcie - Bezy wegańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bezy wegańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bezy wegańskie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Wegańska galaretka
1

Wegańska galaretka

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Far breton
1

Far breton

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kasza jaglana z jabłkami
1

Kasza jaglana z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rafaello domowe
1

Rafaello domowe

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Serowa kanapka
2

Serowa kanapka

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Deser z mascarpone, czekoladą i granatem
2

Deser z mascarpone, czekoladą…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Figa z makiem w czekoladzie
2

Figa z makiem w czekoladzie

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Naleśniki z serem i masłem orzechowym
2

Naleśniki z serem i masłem orz…

figmara figmara
figowe smaki

Domowa chałwa słonecznikowa
2

Domowa chałwa słonecznikowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kisiel mandarynkowy
1

Kisiel mandarynkowy

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek

Deser marchewkowy z oreo
2

Deser marchewkowy z oreo

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo