Bezy migdałowe

Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze ubić miałka z cukrem. Wybierając jajka na bezy zazwyczaj kupuję rozmiar M lub L i pozostawiam w lodówce na minimum tydzień przed ubijaniem.
Bezy migdałowe idealnie pasują do popołudniowej kawy, można je także wykorzystać, jako ozdobę do tortów lub przełożyć ulubionym kremem - takie bezy pokochają wszyscy.

Bezy migdałowe - składniki
  • 6 dużych białek (z jajek rozmiaru M lub L)
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g zmielonych na pył migdałów
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • szczypta soli
Bezy migdałowe - przygotowanie Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości i po odwróceniu misy miksera nie będzie wypadała, nie przerywając ubijania stopniowo dodawać po jednej łyżce cukier. Jeśli chcecie przygotować bezy migdałowe, wystarczy po zakończeniu ubijania dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać lub jeszcze kilkanaście sekund ubijać mikserem, uważając aby nie przebić piany.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki.
Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około 2-3 godziny. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że będą ciemniejsze.
Bezy migdałowe po wystudzeniu można przełożyć kremem

Zdjęcie - Bezy migdałowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bezy migdałowe

Przepisy z tych kategorii

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Makaroniki (na bezie włoskiej)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem
1

Jagodowy sernik na zimno z tym…

food² food²
Food Square

Placuszki kokosowe z jagodami
2

Placuszki kokosowe z jagodami

aronia aronia
Wiem co jem

Brownie z awokado na mące migdałowej z borówkami
1

Brownie z awokado na mące migd…

food² food²
Food Square

Szarlotka na zimno bez pieczenia
2

Szarlotka na zimno bez pieczen…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Tarta z jagodami i jabłkiem

Tarta z jagodami i jabłkiem

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Placek wiśniowy

Placek wiśniowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
1

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Dżem z czarnej porzeczki - fit
1

Dżem z czarnej porzeczki - fit

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasto galaretkowiec

Ciasto galaretkowiec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ogórki po zbójnicku
1

Ogórki po zbójnicku

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki z twarogiem, wiśniami i rozmarynem

Rogaliki z twarogiem, wiśniami…

Tosia Tosia
Smakowity chleb