Bezy migdałowe
Bezy migdałowe to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych bez i tortu Pavlova. Proste w przygotowaniu, nie wymagają dużego nakładu pracy. Wystarczy jedynie dokładnie oddzielić żółtka i dobrze ubić miałka z cukrem. Wybierając jajka na bezy zazwyczaj kupuję rozmiar M lub L i pozostawiam w lodówce na minimum tydzień przed ubijaniem.
Bezy migdałowe idealnie pasują do popołudniowej kawy, można je także wykorzystać, jako ozdobę do tortów lub przełożyć ulubionym kremem - takie bezy pokochają wszyscy.
Bezy migdałowe - składniki
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki.
Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około 2-3 godziny. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że będą ciemniejsze.
Bezy migdałowe po wystudzeniu można przełożyć kremem
Bezy migdałowe
Bezy migdałowe idealnie pasują do popołudniowej kawy, można je także wykorzystać, jako ozdobę do tortów lub przełożyć ulubionym kremem - takie bezy pokochają wszyscy.
Bezy migdałowe - składniki
- 6 dużych białek (z jajek rozmiaru M lub L)
- 300 g cukru pudru
- 100 g zmielonych na pył migdałów
- kilka kropli olejku migdałowego
- szczypta soli
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskać niewielkie beziki. Bezy można też nakładać za pomocą łyżeczki.
Suszyć w nagrzanym do 100-120 stopni piekarniku przez około 2-3 godziny. Zbyt szybkie suszenie spowoduje, że będą ciemniejsze.
Bezy migdałowe po wystudzeniu można przełożyć kremem
Bezy migdałowe