Bezowa pianka z wiśniami

25 lipca 2025
Delikatne ciasto z wiśniami składa się puszystej słodkiej budyniowej pianki i soczystych wiśni na cienkiej warstwie ciasta kruchego i kruszonki.
Doskonały smak i przyjemna kwaskowość wiśni świetnie równoważy słodycz bezowej pianki i maślanego ciasta.
Bezowa pianka z wiśniami, to lekkie, idealne ciasto, które nadaje się na deser letni przy filiżance kawy.
Bezowa pianka z wiśniami
Spód deseru, to kruche, maślane ciasto o smaku waniliowym, najcieńsze jakie można zrobić z warstwą świeżych wiśni, które nadają wilgotności i owocowego aromatu.
Na spód ciasta można także dać biszkopty w podwójnej warstwie, tak aby nie bardzo nawodniły spodu.
Wierzch deseru, to beza z ubitych białek z dodatkiem waniliowego budyniu i oleju, która tworzy lekką, delikatną piankę o smaku wanilii.
Bezowa pianka z wiśniami
Składniki na bezową piankę z wiśniami:
Ciasto:
- 250 g mąki tortowej
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2-3 łyżki zimnej wody
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru drobnego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
oraz:
- 500 g świeżych wiśni
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Jak wykonać Bezową piankę z wiśniami?
- Mąkę przesiać z solą, proszkiem i cukrami, wymieszać.
- Dodać kawałki masła i rozetrzeć lub posiekać nożem do otrzymania kruszonki.
- Następnie dodać żółtka i zimną wodę.
- Wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię i schłodzić, pozostałą zamrozić na 40 minut.
- Wiśnie umyć, usunąć pestki, wymieszać z cukrem i ekstraktem migdałowym.
- Białka ubić na sztywno, dodając w małych porcjach cukier oraz pozostałe składniki.
- Schłodzoną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć formę o wymiarach 24 x 24 cm, posypać 1 łyżką bułki tartej.
- Wyłożyć wiśnie, wyrównać warstwę.
- Następnie na wiśnie wyłożyć ubitą, sztywną pianę i pozostałe ciasto zamrożone, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać na wierzch, lekko dociskając.
- Piec w 180’C przez 40 minut.
- Gorące posypać cukrem pudrem, można udekorować listkami mięty i polać sokiem z wiśni.
Bezowa pianka z wiśniami
Bezowa pianka z wiśniami rozpływa się w ustach, a przy tym wygląda bardzo apetycznie i doskonale smakuje schłodzona. Polecam przepis do wypróbowania.
Smacznego !