Bezowa pianka z wiśniami

Bezowa pianka z wiśniami

 

25 lipca 2025 Zdjęcie - Bezowa pianka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne ciasto z wiśniami składa się puszystej słodkiej budyniowej pianki i soczystych wiśni na cienkiej warstwie ciasta kruchego i kruszonki.

Doskonały smak i przyjemna kwaskowość wiśni świetnie równoważy słodycz bezowej pianki i maślanego ciasta.

Bezowa pianka z wiśniami, to lekkie, idealne ciasto, które nadaje się na deser letni przy filiżance kawy.

Zdjęcie - Bezowa pianka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBezowa pianka z wiśniami

Spód deseru, to kruche, maślane ciasto o smaku waniliowym, najcieńsze jakie można zrobić z warstwą świeżych wiśni, które nadają wilgotności i owocowego aromatu.

Na spód ciasta można także dać biszkopty w podwójnej warstwie, tak aby nie bardzo nawodniły spodu.

Wierzch deseru, to beza z ubitych białek z dodatkiem waniliowego budyniu i oleju, która tworzy lekką, delikatną piankę o smaku wanilii.

Zdjęcie - Bezowa pianka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBezowa pianka z wiśniami

Składniki na bezową piankę z wiśniami:

Ciasto:

  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2-3 łyżki zimnej wody

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru drobnego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

oraz:

  • 500 g świeżych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Jak wykonać Bezową piankę z wiśniami?

  1. Mąkę przesiać z solą, proszkiem i cukrami, wymieszać.
  2. Dodać kawałki masła i rozetrzeć lub posiekać nożem do otrzymania kruszonki.
  3. Następnie dodać żółtka i zimną wodę.
  4. Wyrobić jednolite ciasto, podzielić na 2 części. Jedną zawinąć w folię i schłodzić, pozostałą zamrozić na 40 minut.
  5. Wiśnie umyć, usunąć pestki, wymieszać z cukrem i ekstraktem migdałowym.
  6. Białka ubić na sztywno, dodając w małych porcjach cukier oraz pozostałe składniki.
  7. Schłodzoną połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć formę o wymiarach 24 x 24 cm, posypać 1 łyżką bułki tartej.
  8. Wyłożyć wiśnie, wyrównać warstwę.
  9. Następnie na wiśnie wyłożyć ubitą, sztywną pianę i pozostałe ciasto zamrożone, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać na wierzch, lekko dociskając.
  10. Piec w 180’C przez 40 minut.
  11. Gorące posypać cukrem pudrem, można udekorować listkami mięty i polać sokiem z wiśni.

Zdjęcie - Bezowa pianka z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBezowa pianka z wiśniami

Bezowa pianka z wiśniami rozpływa się w ustach, a przy tym wygląda bardzo apetycznie i doskonale smakuje schłodzona. Polecam przepis do wypróbowania.

Smacznego !

Kategorie przepisów