Bezglutenowe ciastka imbirowe


Zdjęcie - Bezglutenowe ciastka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bezglutenowe ciastka imbirowe Ciastka imbirowe goszczą na naszym stole już od dawna. Są lekko pikantne i dlatego właśnie tak bardzo je lubię. Dziś przedstawię wam wersje bez glutenu i bez jajka – bez glutenu, bo mój syn go nie toleruje a bez jajka, bo akurat nie miałam jajek ;) Okazuje się, że 1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody. Jajka zużyłam robiąc bezglutenowe brownie z malinami, na które przepis już wkrótce :) Chia miałam w domu, wodę też miałam więc lenistwo wygrało. W sumie to nawet jest zdrowsza wersja i chyba zacznę ją stosować, bo jeśli chodzi o smak, to nie ma różnicy, nadal są tak samo pyszne :) Wersję z glutenem znajdziecie tutaj.
Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych:
  • 100g miękkiego masła,
  • 150g cukru,
  • łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżka nasion chia,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 150g mąki owsianej,
  • 50g mąki lnianej,
  • 50g mąki kokosowej,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych:
Nasiona chia miksuję z 1/3 szklanki wody i odstawiam. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki. Zdjęcie - Bezglutenowe ciastka imbirowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bezglutenowe ciastka imbirowe - sposób przygotowania Piekę w rozgrzanym do 180oC piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 15 minut aż ciasteczka się lekko zarumienią. Po upieczeniu studzę na kratce.
Bezglutenowe ciastka imbirowe gotowe.

Przepisy z tych kategorii

Ciastka z masła orzechowego nie tylko dla
1

Ciastka z masła orzechowego ni…

Katka Katka
Co by tu zjeść?

Bezglutenowe ciasteczka z pestek dyni i słonecznika

Bezglutenowe ciasteczka z pest…

Beti Beti
kruche babeczki

Bez glutenu, bez laktozy. Ciasteczka
5

Bez glutenu, bez laktozy. Cias…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciastka z mąki kokosowej. Bezglutenowe.
5

Ciastka z mąki kokosowej. Bezg…

Anna Anna
Słodko - gorzki świat

Gulab Jamun - indyjskie pączki
4

Gulab Jamun - indyjskie pączki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Quiche z zielonymi liśćmi i cheddarem. Życie na zielono!
1

Quiche z zielonymi liśćmi i ch…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Przepisy z tych kategorii

Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem

Batoniki owsiane z miodem, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biszkopt z malinami

Biszkopt z malinami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Bakłażany zapiekane z fetą
3

Bakłażany zapiekane z fetą

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pierogi ruskie - rolowane
1

Pierogi ruskie - rolowane

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Shorba Ads - zupa z soczewicą - kuchnia egipska
1

Shorba Ads - zupa z soczewicą…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Wegański mus czekoladowy

Wegański mus czekoladowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake