Bezglutenowe ciastka imbirowe
Bezglutenowe ciastka imbirowe Ciastka imbirowe goszczą na naszym stole już od dawna. Są lekko pikantne i dlatego właśnie tak bardzo je lubię. Dziś przedstawię wam wersje bez glutenu i bez jajka – bez glutenu, bo mój syn go nie toleruje a bez jajka, bo akurat nie miałam jajek ;) Okazuje się, że 1 jajko można zastąpić miksując łyżkę nasion chia z 1/3 szklanki wody. Jajka zużyłam robiąc bezglutenowe brownie z malinami, na które przepis już wkrótce :) Chia miałam w domu, wodę też miałam więc lenistwo wygrało. W sumie to nawet jest zdrowsza wersja i chyba zacznę ją stosować, bo jeśli chodzi o smak, to nie ma różnicy, nadal są tak samo pyszne :) Wersję z glutenem znajdziecie tutaj.
Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowych ciastek imbirowych:
- 100g miękkiego masła,
- 150g cukru,
- łyżka płynnego miodu,
- 1 łyżka nasion chia,
- 1/3 szklanki wody,
- 150g mąki owsianej,
- 50g mąki lnianej,
- 50g mąki kokosowej,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Nasiona chia miksuję z 1/3 szklanki wody i odstawiam. Miękkie masło ucieram z cukrem pudrem i miodem na jednolitą masę. Dodaję zmiksowane chia i dalej ucieram. Po chwili dodaję wszystkie pozostałe składniki i dalej miksuję aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto powinno być dość gęste i mieć konsystencję podobną do ciastoliny. Formuję kulki wielkości orzecha włoskiego, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczam je zwilżonym spodem szklanki. Bezglutenowe ciastka imbirowe - sposób przygotowania Piekę w rozgrzanym do 180oC piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 15 minut aż ciasteczka się lekko zarumienią. Po upieczeniu studzę na kratce.
Bezglutenowe ciastka imbirowe gotowe.