Betlejemskie
Ciasteczka bardzo kruche. Słodkie dzięki lekkiej piance. Orzechowa posypka wieńczy całość. Mimo swojej świątecznej nazwy, nadają się do podjadania przez cały rok.
Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
Pianka:
- 2 białka
- 1 szklanka cukru kryształu
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać foremką ciasteczka, wierzch każdego posmarować pianką, posypać orzechami, posypką lub wiórkami kokosowymi i upiec.
*u mnie posypane kawałkami orzechów laskowych*pieką się stosunkowo długo. u mnie 50 minut (ale ja mam naprawdę kiepski piekarniki). myślę, że wystarczy im 20-30 minut w "normalnych" warunkach
*przepis z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji"