Berlińskie ciasteczka twarogowe
Nieskomplikowany przepis + minimum składników = pyszne ciastka :) Robi się je naprawdę szybko (pomijając czas chłodzenia). Strukturą przypominają ciasto francuskie. Szybko znikają z talerza ;) Polecam !
przepis pochodzi z książki Olii Hercules "Mamuszka"
Składniki (na ok.20 ciastek) :
- 80 g margaryny (zamiast niej można użyć masła)
- 200 g tłustego twarogu
- 200 g mąki pszennej + trochę do podsypania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
do obtoczenia :
- 50 g cukru
Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć twaróg i margarynę, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
Blat obficie oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto (ma mieć grubość trochę poniżej 2 mm). Wykrawać foremką krążki o średnicy 10 cm*.
Na płaski talerzyk wysypać cukier. Przyłożyć do cukru krążek, złożyć go na pół cukrem do wewnątrz. Przytknąć ponownie do cukru złożony krążek i znów złożyć na pół, cukrem do wewnątrz. Na koniec przytknąć do cukru jedną stronę złożonego ciasteczka (ćwiartki krążka) i ułożyć je na blasze cukrem do góry. Tak samo postąpić z pozostałymi krążkami.
Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30-40 minut**, aż ciasteczka zarumienią się na ciemnozłoty kolor.
uwagi :
* wycinałam krążki foremką o średnicy 8 cm - tym samym wyszło mi więcej ciastek - ok.32 szt.
** u mnie wystarczyło 30 minut