Berlińskie ciasteczka twarogowe

Nieskomplikowany przepis + minimum składników = pyszne ciastka :) Robi się je naprawdę szybko (pomijając czas chłodzenia). Strukturą przypominają ciasto francuskie. Szybko znikają z talerza ;)  Polecam !

przepis pochodzi z książki Olii Hercules "Mamuszka"

 

Zdjęcie - Berlińskie ciasteczka twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki (na ok.20 ciastek) :

  • 80 g margaryny (zamiast niej można użyć masła)
  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do obtoczenia :

  • 50 g cukru

 

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski włożyć twaróg i margarynę, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Blat obficie oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto (ma mieć grubość trochę poniżej 2 mm). Wykrawać foremką krążki o średnicy 10 cm*.

Na płaski talerzyk wysypać cukier. Przyłożyć do cukru krążek, złożyć go na pół cukrem do wewnątrz. Przytknąć ponownie do cukru złożony krążek i znów złożyć na pół, cukrem do wewnątrz. Na koniec przytknąć do cukru jedną stronę złożonego ciasteczka (ćwiartki krążka) i ułożyć je na blasze cukrem do góry. Tak samo postąpić z pozostałymi krążkami.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30-40 minut**, aż ciasteczka zarumienią się na ciemnozłoty kolor. 

 

uwagi :

* wycinałam krążki foremką o średnicy 8 cm - tym samym wyszło mi więcej ciastek - ok.32 szt.

** u mnie wystarczyło 30 minut

 

Zdjęcie - Berlińskie ciasteczka twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Berlińskie ciasteczka twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Berlińskie ciasteczka twarogowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepisy z tych kategorii

Bienenstich- ciasto drożdżowe z karmelową polewą migdałową
2

Bienenstich- ciasto drożdżowe…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lebkuchen

Lebkuchen

Kasia Kasia
Pełny talerz

Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik
1

Russischer Zupfenkuchen - łaci…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie

Lebkuchen - najlepsze pierniki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Vanilliekipferl - kruche rogaliki waniliowe
2

Vanilliekipferl - kruche rogal…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ciasteczka dla Mikołaja - lebkuchen

Ciasteczka dla Mikołaja - lebk…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Przepisy z tych kategorii

Walentynkowe czekoladowo-buraczane babeczki

Walentynkowe czekoladowo-burac…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Kokosanki (bez wyrzutów sumienia)

Kokosanki (bez wyrzutów sumien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Lany chrust – faworki – szybka słodka przekąska
2

Lany chrust – faworki – szybka…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Kokosowe serduszka
1

Kokosowe serduszka

montka montka
cukierenka

Chrust Neli Rubinstein
1

Chrust Neli Rubinstein

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Ptysie z bitą śmietaną i malinami
1

Ptysie z bitą śmietaną i malin…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty