Baton czekoladowy
Smaczne batoniki czekoladowe,choć dość ciężkie, syte no i słodkie - prosta nieskomplikowana słodycz polecam.
Forma kwadratowa 24cm
- 250 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady 90 % kakao
- 3 łyżki kakao w proszku
- 200 g herbatników maślanych lub digestive
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki miodu
- 100 g orzechów nerkowca
Na małym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem, następnie dodać miód i kakao - gotować jeszcze chwilę do połączenia się składników. UWAŻAĆ aby masa się nie zważyła. W misce pokruszyć herbatniki i orzechy - wymieszać z masą czekoladową, wylać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - odstawić. Następnie rozpuścić białą czekoladę na parze i polać masę w formie - można rozprowadzić lekko łyżką wtedy powstaną delikatne wzorki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok 2-3 godzinki, wyjąć oderwać od papieru i pokroić na małe batoniki.
Smacznego