Baton czekoladowy

 

 

Zdjęcie - Baton czekoladowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smaczne batoniki czekoladowe,choć dość ciężkie, syte no i słodkie - prosta nieskomplikowana słodycz polecam.


Forma kwadratowa 24cm

  • 250 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 90 % kakao
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 200 g herbatników maślanych lub digestive
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g orzechów nerkowca

 


Na małym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem, następnie dodać miód i kakao - gotować jeszcze chwilę do połączenia się składników. UWAŻAĆ aby masa się nie zważyła. W misce pokruszyć  herbatniki i orzechy - wymieszać z masą czekoladową, wylać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - odstawić. Następnie rozpuścić białą czekoladę na parze i polać masę w formie - można rozprowadzić lekko łyżką wtedy powstaną delikatne wzorki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok 2-3 godzinki, wyjąć oderwać od papieru i pokroić na małe batoniki.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Baton czekoladowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Owsiane ciasteczka z rodzynkami i czekoladą
26

Owsiane ciasteczka z rodzynkam…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Cytrynowe muffinki z makiem
7

Cytrynowe muffinki z makiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Francuskie ciastka z ananasem
10

Francuskie ciastka z ananasem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka owsiane z pszennymi zarodkami
7

Ciasteczka owsiane z pszennymi…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Owsiano-owocowe batoniki (flapjacks)
12

Owsiano-owocowe batoniki (flap…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Biedroneczki są w kropeczki. I babeczki też.
8

Biedroneczki są w kropeczki. I…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty