Baton czekoladowy

 

 

Zdjęcie - Baton czekoladowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Smaczne batoniki czekoladowe,choć dość ciężkie, syte no i słodkie - prosta nieskomplikowana słodycz polecam.


Forma kwadratowa 24cm

  • 250 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady 90 % kakao
  • 3 łyżki kakao w proszku
  • 200 g herbatników maślanych lub digestive
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki miodu
  • 100 g orzechów nerkowca

 


Na małym ogniu rozpuścić czekoladę z masłem, następnie dodać miód i kakao - gotować jeszcze chwilę do połączenia się składników. UWAŻAĆ aby masa się nie zważyła. W misce pokruszyć  herbatniki i orzechy - wymieszać z masą czekoladową, wylać do formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia - odstawić. Następnie rozpuścić białą czekoladę na parze i polać masę w formie - można rozprowadzić lekko łyżką wtedy powstaną delikatne wzorki. Wstawić do lodówki do zastygnięcia na ok 2-3 godzinki, wyjąć oderwać od papieru i pokroić na małe batoniki.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

Zdjęcie - Baton czekoladowy   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy