Basic scones

Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w prawdziwie szkockim stylu. Mi to zajęło około 20 minut. Jeszcze mniej czasu zajęło mi zjedzenie skonów...
O samych skonach pisałem już przy okazji pieczenia Treacle scones (skony melasowe), wspomnę tylko, że ten poniższa receptura to po prostu podstawowy, najprostszy, ale i najłatwiejszy przepis.
Skony najbardziej smakują swieżo upieczone, jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Posmarowane miękkim masłem, z dżemem i odrobiną bitej śmietany. Dla małych i dużych łasuchów, na sobotni lub niedzielny poranek. Do przepysznej kawusi.
Formując skony postąpiłem trochę innaczej, niż podczas robienia skonów melasowych. Nie rozwałkowywałem ciasta i nie wycinałem ich szklanką, ale uformowałem kule, które następnie rozpłaszczałem lekko dociaskając dłonią. Dlatego też po upieczeniu miały bardziej bułkowaty kształt. Jeśli chcecie otrzymać skony o bardziej „rasowym" kształcie, lepiej będzie jednak rozwałkowywać ciasto.
Oryginalny przepis zawiera tzw. „self rising flour" - jest to po prostu mąka od zmieszana ze środkiem spulchniajacym, np. proszkiem do pieczenia, mniej więcej w proporcji 1¼ łyżeczki proszku na szklankę mąki. Czasem dodawana jest odrobina soli.



Przygotowanie skonów (8 sztuk):
  • 225 g mąki pszennej 550
  • 50 g mleka
  • 20 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli



Przygotowanie:
  • Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. W tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dobrze wymieszaj suche składniki.
  • W drugiej misce roztrzep jajko w mleku, a następnie powoli dodawaj mąkę cały czas mieszają, aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy.
  • Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, następnie od razu przełóż ją na blachę wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Po umieszczeniu na blasze spłaszcz delikatnie kulę, naciskajac od góry dłonią.
  • Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 12 minut, aż do ich lekkiego zbrązowienia.
  • Wyciągnij skony z piekarnika i pozostaw na kratce. Podawaj ciepłe, ale nie gorące. Nie zapomnij o miękkim maśle, dżemie i bitej śmietanie.
Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gotowe skony. Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gotowe skony bliżej. Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gotowe skony jeszcze bliżej. Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Skon z bitą smietana i dżemem. przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

Przepisy z tych kategorii

Piwny chleb żytni na zakwasie ze słonecznikiem i migdałami
1

Piwny chleb żytni na zakwasie…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przytulone bułeczki z pieczarkami

Przytulone bułeczki z pieczark…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z ziemniakami

Chleb z ziemniakami

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia

Bułeczki orkiszowe pieczone me…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z pora i krewetek
1

Sałatka z pora i krewetek

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Kokosowa jaglanka z owocami
1

Kokosowa jaglanka z owocami

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Serowy makaron z kurczakiem – danie jednogarnkowe
4

Serowy makaron z kurczakiem –…

KuchniaWeDwoje KuchniaWeDwoje
Kuchnia We Dwoje

Łosoś z cebulą
1

Łosoś z cebulą

figmara figmara
figowe smaki

Surówka z kapusty z octem ryżowym
1

Surówka z kapusty z octem ryżo…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Eklerki
1

Eklerki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku