Basic scones

Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na te proste skony udowadnia, iż mając kilka podstawowych składników, które chyba zawsze są pod ręką, w krótkim czasie można przygotować prawdziwie eleganckie bułki w prawdziwie szkockim stylu. Mi to zajęło około 20 minut. Jeszcze mniej czasu zajęło mi zjedzenie skonów...
O samych skonach pisałem już przy okazji pieczenia Treacle scones (skony melasowe), wspomnę tylko, że ten poniższa receptura to po prostu podstawowy, najprostszy, ale i najłatwiejszy przepis.
Skony najbardziej smakują swieżo upieczone, jeszcze ciepłe, ale nie gorące. Posmarowane miękkim masłem, z dżemem i odrobiną bitej śmietany. Dla małych i dużych łasuchów, na sobotni lub niedzielny poranek. Do przepysznej kawusi.
Formując skony postąpiłem trochę innaczej, niż podczas robienia skonów melasowych. Nie rozwałkowywałem ciasta i nie wycinałem ich szklanką, ale uformowałem kule, które następnie rozpłaszczałem lekko dociaskając dłonią. Dlatego też po upieczeniu miały bardziej bułkowaty kształt. Jeśli chcecie otrzymać skony o bardziej „rasowym" kształcie, lepiej będzie jednak rozwałkowywać ciasto.
Oryginalny przepis zawiera tzw. „self rising flour" - jest to po prostu mąka od zmieszana ze środkiem spulchniajacym, np. proszkiem do pieczenia, mniej więcej w proporcji 1¼ łyżeczki proszku na szklankę mąki. Czasem dodawana jest odrobina soli.



Przygotowanie skonów (8 sztuk):
  • 225 g mąki pszennej 550
  • 50 g mleka
  • 20 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli



Przygotowanie:
  • Zacznij rozgrzewać piekarnik do temperatury 200 °C. W tym czasie do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dobrze wymieszaj suche składniki.
  • W drugiej misce roztrzep jajko w mleku, a następnie powoli dodawaj mąkę cały czas mieszają, aż do połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony maką blat roboczy i zagnieć jeden, dwa razy.
  • Podziel ciasto na 8 równych części. Z każdej części uformuj kulkę, następnie od razu przełóż ją na blachę wysypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. Po umieszczeniu na blasze spłaszcz delikatnie kulę, naciskajac od góry dłonią.
  • Wstaw blachę do nagrzanego piekarnika. Piecz około 12 minut, aż do ich lekkiego zbrązowienia.
  • Wyciągnij skony z piekarnika i pozostaw na kratce. Podawaj ciepłe, ale nie gorące. Nie zapomnij o miękkim maśle, dżemie i bitej śmietanie.
Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gotowe skony. Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gotowe skony bliżej. Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Gotowe skony jeszcze bliżej. Zdjęcie - Basic scones - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Skon z bitą smietana i dżemem. przepis zaczerpnięty z książki Simply Scottish Cakes & Bakes.

Przepisy z tych kategorii

Chleb maślankowy na zakwasie

Chleb maślankowy na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Jogurtowy chleb szpinakowy

Jogurtowy chleb szpinakowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Maślankowy chleb na zakwasie

Maślankowy chleb na zakwasie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pizza z patelni
2

Pizza z patelni

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb pszenny z cebulą
2

Chleb pszenny z cebulą

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Placki z kiszonej kapusty

Placki z kiszonej kapusty

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Chlebki Pita

Chlebki Pita

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka Linzer

Ciasteczka Linzer

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Ciasteczka z pistacjami

Ciasteczka z pistacjami

Beti Beti
kruche babeczki

Malinowa chmurka z mrożonymi malinami

Malinowa chmurka z mrożonymi m…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chałka babuni
1

Chałka babuni

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciastka Serowe kopytka
1

Ciastka Serowe kopytka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku