Barszcz biały
Składniki:
- 150 g marchwi
- 70 g korzenia pietruszki
- 100 g korzenia selera
- 1 l bulionu lub wody
- 2-3 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 150 g wędzonego boczku
- 500 ml zakwasu pszennego na barszcz biały
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 40 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 50 g tartego chrzanu
- 2-3 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Warzywa kroimy w kostkę i przesmażamy lekko na 20 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna.
Podsmażone warzywa zalewamy 1 l wody lub bulionu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, a potem doprowadzamy do wrzenia.
Krok 2
Do gotującej się zupy dodajemy kiełbasę oraz boczek. Gotujemy razem przez 15-20 minut.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy zakwas na barszcz biały i mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy dalej przez 5 minut.
Wyjmujemy kiełbasę i boczek.
Doprawiamy zupę solą, pieprzem, majerankiem, chrzanem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem do smaku.
Krok 3
Wędliny kroimy i podsmażamy na 20 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna.
Rozlewamy zupę do talerzy. Do każdej porcji dodajemy podsmażone wędliny i kawałek jajka. Skrapiamy barszcz biały olejem Kujawskim lnianym tłoczonym na zimno.
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe