Bardzo łatwy chleb z ziemniakami
Witajcie Kochani w Nowym Roku! Wracam po krótkiej przerwie z głową pełną pomysłów, ale zanim na dobre rozkręcę się z gotowaniem i nowymi przepisami, zapraszam Was do mojej domowej piekarni, w której powstał prezentowany poniżej chleb z dodatkiem ziemniaków- pyszny, z chrupiącą skórką pod którą kryje się puszysty miękisz. Czytałam ostatnio trochę na temat kulinarnych trendów na 2016 rok. W poprzednich latach królowały dania serwowane w hipsterskich słoikach, zielone smoothie, jarmużowe chipsy, domowe burgery i hummusy. Pokochaliśmy food trucki, targi śniadaniowe, szalone podróże widelcem po mapie i odkrywanie kuchni dalekiego świata. W 2016 roku przewidywany jest powrót do korzeni i polskich smaczków. Zatęsknimy za daniami z czasów naszego dzieciństwa i uzbrojeni w nowe kulinarne doświadczenia zaczniemy je przygotowywać w odważny i nowoczesny sposób, przemycając do klasycznych potraw nowe smaki. Zapowiadany jest także wielki powrót do glutenu, który był ostatnio oskarżany o całe zło tego świata, a wykluczenie go z diety sugerowano również osobom bez oznak alergii. Jednak, jak się okazuje, nie taki gluten straszny jak go malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania naturalnego fermentu w postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem jak Wam, ale mi ta perspektywa bardzo się podoba! Zaczynam więc Nowy Rok przepisem na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Tym razem na drożdżach, bo mój zakwas niestety nie przetrwał mojej długiej nieobecności w domu:( , ale nowy już się robi (przepis) i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta to doskonały sposób na pozbycie się stresu, wyładowanie emocji, uspokojenie, zwolnienie tempa dnia codziennego.Bo chleb nie lubi pośpiechu. A ciepły bochenek z chrupiącą skórką jest nagrodą dla cierpliwych. Życzę Wam samych smakowitości w Nowym Roku! Składniki:
100 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
200 g mąki pszennej typ 500
200 g mąki żytniej typ 720
200-250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
8 g suchych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, cukrem, drożdżami i ziemniakami. Następnie dodajemy wodę i oliwę i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta formujemy bochenek, który przekładamy do koszyka do wyrastania wysypanego mąką lub do durszlaka lub miski wyłożonej ściereczką, oprószonej solidnie mąką. Odstawiamy do ponownego wyrastania na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C. Wyrośnięty bochenek przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik spryskujemy wodą aby go zaparować. Blachę z chlebem wkładamy do piekarnika. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 st.C i dopiekamy przez kolejne 15-20 minut. Upieczony chleb przekładamy na kratkę i studzimy.