Bardzo kruche ciasteczka maślane

Bardzo kruche ciasteczka maślane
Zdjęcie - Bardzo kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Myślę, że dobry przepis na bardzo kruche i delikatne ciasteczka na Boże Narodzenie przyda się każdemu. Są naprawdę wyjątkowe, mało słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom znalezienie dobrego przepisu, na naprawdę kruche ciastka - nie jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda. Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego Mikołaja - serwując je ze szklanką mleka. A jeżeli już nie wierzycie w Mikołaja - zawsze możecie spałaszować je sami :)
Składniki na około 40 sztuk:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 250 g ziemnego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
Na wierzch:
  • 2 białka
  • cukier kryształ do posypania
Tak ja wspominałam wcześniej - masło, żółtka i śmietana powinny być prosto z lodówki. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i dodać posiekane na drobno zimne masło. Całość posiekać nożem szybko, tak aby jak najlepiej połączyć mąkę i masło. Następnie dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Szybko posiekać nożem i następnie zagnieść, aż ciasto będzie w miarę jednolite. Owinąć folią (fot.1) i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie stolnicę oprószyć lekko krupczatką. Rozwałkować ciasto przez folię spożywczą na grubość około 0,5 cm (fot.2). Wykrawać z niego foremkami ciastka w rozmiarze około 7x7 cm (fot.3). Ułożyć je na papierze do pieczenia w odstępach 1 cm (nie musi być więcej, ponieważ podczas pieczenia ciastka robią się trochę mniejsze). Każde z ciastek posmarować rozmąconym białkiem i posypać cukrem kryształem (fot.4). Piec w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut do zarumienienia. Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.
Źródło: ilovebake.pl

Zdjęcie - Bardzo kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bardzo kruche ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
drukuj przepis

Kategorie przepisów