Bardzo kruche ciasteczka maślane
Myślę, że dobry przepis na bardzo kruche i delikatne ciasteczka na Boże Narodzenie przyda się każdemu. Są naprawdę wyjątkowe, mało słodkie i wprost rozpływają się w ustach. Wbrew pozorom znalezienie dobrego przepisu, na naprawdę kruche ciastka - nie jest taką prostą sprawą. Większość wypieków tego typu, niestety po upieczeniu jest dosyć twarda. Sekretem prezentowanych dzisiaj przeze mnie ciasteczek są trzy rzeczy - maka krupczatka, prawdziwe masło i dobre schłodzenie składników przed wyrobieniem ciasta. Jeżeli je spełnimy - to mamy gwarancje udanego wypieku. Ciasteczka są idealne, żeby ugościć w nocy Świętego Mikołaja - serwując je ze szklanką mleka. A jeżeli już nie wierzycie w Mikołaja - zawsze możecie spałaszować je sami :)
Składniki na około 40 sztuk:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 250 g ziemnego masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 białka
- cukier kryształ do posypania
Źródło: ilovebake.pl
drukuj przepis