Bananowiec
Kiedy macie w domu bardzo dojrzałe banany, z kropkami na skórkach, i jakoś nikomu nie chce się ich zjeść, można je wykorzystać, piekąc bananowiec. W tej formie na pewno zostaną zjedzone :) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i ślicznie pachnie bananami.
Składniki:
4 dojrzałe banany
100 g masła
szklanka cukru
2 jajka
2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki mleka
szczypta soli
Banany rozgnieć lub zmiksuj (ja rozgniotłam takim narzędziem do ziemniaków, by the way, jak to się nazywa???) W garnku rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj. Następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, mąkę z proszkiem, sól i mleko. Na końcu dodaj banany.
Nie należy zmieniać kolejności dodawania składników. Casto przełóż do keksówki i piecz około godziny w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy już się upiekło w środku.
UWAGA! Jest to raczej kapryśne ciasto i lubi mieć zakalec, trzeba więc pilnować temperatury w piecu, żeby nie była za niska.