Bananowiec

Bananowiec

Kiedy macie w domu bardzo dojrzałe banany, z kropkami na skórkach, i jakoś nikomu nie chce się ich zjeść, można je wykorzystać, piekąc bananowiec. W tej formie na pewno zostaną zjedzone :) Ciasto jest mięciutkie, wilgotne i ślicznie pachnie bananami.

Składniki:

4 dojrzałe banany

100 g masła

szklanka cukru

2 jajka

2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szklanki mleka

szczypta soli

Banany rozgnieć lub zmiksuj (ja rozgniotłam takim narzędziem do ziemniaków, by the way, jak to się nazywa???) W garnku rozpuść masło, dodaj cukier, wymieszaj. Następnie kolejno dodawaj po jednym jajku, mąkę z proszkiem, sól i mleko. Na końcu dodaj banany.

Nie należy zmieniać kolejności dodawania składników. Casto przełóż do keksówki i piecz około godziny w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy już się upiekło w środku.

UWAGA! Jest to raczej kapryśne ciasto i lubi mieć zakalec, trzeba więc pilnować temperatury w piecu, żeby nie była za niska.

Zdjęcie - Bananowiec - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów