Bananowe placuszki z sosem krówkowym
Zainspirowana przepisem Nigelli popełniłam te oto bananowe placuszki. Pyszne, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych banan - toffi, krówka, kajmak, jak kto woli.
Składniki:
150g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1 łyżeczka brązowego cukru
1 jajko
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 banan
0,5 puszki masy krówkowej
około 5 łyżek śmietany 30%
Wykonanie:
Masło roztopić. Wszystkie składniki na placuszki połączyć i wymieszać na jednolitą masę, po czym wmieszać rozgniecionego widelcem banana. Na rozgrzanej, suchej patelni smażyć placuszki. W rondelku umieścić masę krówkową i śmietankę. Podgrzewać cały czas mieszając, na koniec zmiksować.